Публикация

НС прие на първо четене инкриминиране на насилието над медици

Парламентът прие единодушно на първо четене четири законопроекта - на всяка от парламентарните групи, за промени в Наказателния кодекс, с които се предвиждат по-големи наказания за нападения над медицински специалисти.

С измененията посегателството на медиците се приравнява с причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган и други длъжностни лица, което според кодекса се наказва с лишаване от свобода.

Новият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева призова МВР и правораздавателните органи да извършат нужните промени в тяхната работа, което да доведе до резултат в най-кратък срок.

„Безспорно е, че трябва да има справедливост и правосъдие не само за българските лекари и медицински специалисти, но и за всеки български гражданин. Не можем да позволим нападенията над лекари да продължават”, заяви д-р Андреева по време на дебатите.

Тя отбеляза, че промените в НК ще спомогнат за повече спокойствие в работата на лекарите и медицинските лица. „Точно по тази причина призовавам окончателните промени в защита на българските лекари да бъдат приети от парламента в най-кратки срокове”, обърна се към депутатите министър Андреева.

Коментари