Публикация

БЛС реши да строи Дом на лекаря

Делегатите на 57-ия извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС) решиха да започне строителство на Дом на лекаря.

Организацията разполага с парцел земя в центъра на София, предоставен безвъзмездно от правителството на Симеон Сакскобургготски през 2005 г.

След гласуване на форума стана ясно, че изграждането ще се осъществи чрез обществена поръчка за избор на инвеститор, съобщи съсловната организация.

От анкетирани чрез регионалните колегии 1851 лекари, най-голяма част (26,69%) са  дали предпочитание за строителство чрез външен инвеститор. Вариантите за продажба или замяна на земята са били изцяло отхвърлени.

Домът на лекаря ще бъде на 4 етажа, ще струва 6 млн. лева, като средствата ще се набират с членски внос. Инвеститорът ще получи част от сградата.

На събора се реши още обезщетението за съюза да не бъде по-малко от 30%, а цялата процедура да се възложи на комисия, съставена от председателите на регионалните лекарски колегии.

По-рано делегатите на форума гласуваха единодушно потвърждение на своето искане за незабавна оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков. Беше избран нов заместник-председател на съсловната организация – д-р Кирил Еленски.


Коментари