Публикация

Д-р Т. Андреева: Целта на МЗ е системата за специализации да стане привлекателна

Целта на здравното министерство е да се създадат всички необходими условия, които да стимулират младите завършващи лекари да се зачисляват за специализации и да се реализират в България.

Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева на среща с членове на Асоциацията на студентите по медицина.

По време на разговора студентите медици поставиха редица въпроси относно възможните източници за финансиране на специализациите, статута на специализантите, както и последващите условия за професионална реализация. Според тях съществено значение има предоставянето на широка информация за възможностите на лечебните заведения-бази за специализации, за осигуряването на финансиране на специализациите от външни източници – общини, бизнеса и др., съобщи министерството.

Д-р Андреева подчерта, че от особено значение за намиране на пресечна точка с интересите на младите лекари е установяването на ползотворен диалог с техните представители, който да генерира възможни нови решения в сегашната система за специализации.

В тази насока МЗ, след получаване на конкретни писмени предложения от Асоциацията на студентите по медицина, ще направи преглед на нормативната уредба с цел специализациите да станат по-привлекателни за младите лекари.

Министър Таня Андреева каза, че в никакъв случай не следва да се допуска задължението за работа в определени лечебни заведения след приключване на специализацията да се възприема като форма на принуда.

„Справедливо е този, който финансира скъпоструващото обучение на специализанта, да може да разчита за известен период на неговия труд”, каза здравният министър и допълни, че работата в регионалните болници дава големи практически възможности за професионално развитие на младите лекари, за придобиване на опит и самочувствие. 

На срещата беше постигнато съгласие срещите на министър Таня Андреева с младите студенти-медици да продължат, като в тях ще се включат със свои идеи и представители на други студентски организации в областта на медицината.

Коментари