Публикация

Лекарският съюз няма да преговаря за НРД, докато д-р Пламен Цеков е начело на касата

Българският лекарски съюз (БЛС) няма да преговаря за следващия рамков договор, докато д-р Пламен Цеков е управител на здравната каса.

Решението е взето вчера на заседание на Управителния съвет на БЛС, съобщи организацията.

„Неведнъж БЛС реагира срещу методиката за лимитиране дейността на болниците, срещу недостига на направления в извънболничната помощ и липсата на прозрачност в управлението на касата. Системният отказ на д-р Цеков за предоставяне на информация води до несигурност в системата, до неяснота за финансовото състояние на институцията, дори поражда слухове за липсата на достатъчно средства и възможността да спре разплащането с изпълнителите през последното тримесечие на годината”, посочва лекарският съюз.

За последните дни в централата на БЛС са постъпили десетки писма от болнични мениджъри, които сигнализират за закъснели плащания. „Всекидневните отчети създават условия за неплащане на извършената дейност, смятат повечето директори, интензивните грижи няма да се покрият с отделените 40 млн. лв., преразходът на средства за лекарства расте, непроменена и нормативно несъвършена е Наредба № 40, което води до цялостен нормативен хаос в болничния сектор”, изтъква Българския лекарски съюз.

Според съсловната организация при тази обстановка преговорите са безсмислени и обречени на неуспех, поради стила и метода на работа на управителя на касата.

Позицията на БЛС беше изложена по-късно вчера и пред комисията по здравеопазване в парламента, която проведе първото си заседание. В изказването си д-р Цветан Райчинов, председател на лекарския съюз, посочи, че отклонените средства от бюджета на касата, прехвърлянето на дейности от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса, без да са обезпечени финансово, липсата на реакция от страна на д-р Цеков при поредното вливане в държавния бюджет на 40 млн. лева от здравни осигуровки, е достатъчно основание той да подаде своята оставка.

„Д-р Пламен Цеков защити всички параметри по приходната и разходната част на финансовата рамка на касата, каза, че винаги се е придържал към спазване на законовата рамка и отказа да припознае основателна причина за своята оставка”, допълва БЛС.

Коментари