Публикация

Някои от дейностите, за които плаща здравната каса, ще се връщат към МЗ

Ин витро процедурите, интензивните грижи, ваксините, както и някои други дейности, за които сега плаща здравната каса, трябва да се върнат към бюджета на Министерството на здравеопазването.
Това каза пред журналисти здравният министър д-р Таня Андреева.

Тя посочи, че след разговори с пациентските и съсловните организации ще се опита заедно с ръководството на касата да бъде уточнен редът за плащане на някои лекарства за онкоболни.

„Надявам се с новия управител на касата да се изясним кое чие задължение е – на НЗОК или на МЗ”, каза д-р Андреева.

От думите й стана ясно, че тя не подкрепя обсъжданата идея специален фонд да поеме най-скъпите терапии.

„Няма нужда непрекъснато да се правят фондове. Всяка нова структура, която се прави, има някакви затруднения. Лекарствата или ще останат в касата, или министерството ще си ги вземе и ще прави търгове”, категорична е д-р Андреева.

На днешната среща със здравния министър представители на съсловни и пациентски организации се оплакаха от сътрудничеството с управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков и дори го обвиниха в публикуване на неверни данни за изплатени средства на болниците.

Директорът на Университетската болница „Света Анна” д-р Димитър Димитров съобщи, че по данни на касата от януари до март на лечебното заведение са платени 6,7 млн. лева. Справка на болницата обаче показва, че реално сумата е 7,4 млн. лева.

„И през минали години има разминаване в обявените суми от НЗОК и от „Св. Анна”, посочи д-р Димитров.

Подобна е ситуацията и с много други лечебни заведения. „Всичко това ме кара да бъда още по-притеснена. Не само, че ние не знаем какво става в касата, но и касата не знае какво става при нея”, каза здравния министър д-р Таня Андреева. Тя добави, че по данни на съсловните и пациентските организации и директори на лечебни заведения, здравната каса не се разплаща към болниците за дейностите по поставянето на стентове и за ин витро процедурите.

„Има проблем в касата. И ако д-р Цеков не иска да изясни на всички нас какъв е проблемът, очевидно ще трябва да дойде някой друг, за да внесе малко яснота в това какво се случва в тази толкова тайнствена институция, която управлява такъв сериозен обществен ресурс”, заяви д-р Андреева. Освен това тя подчерта, че обяснението на управителя на касата, че от резерва на институцията ще се покрият надлимитните дейности, също е притеснително, тъй като резервът е ограничен, а преразходите по редица пера са много големи.

„В момента много бързо трябва да се предприемат действия за спасяването на касата и за това да се минимизира риска в края на годината да останат незаплатени дейности към лечебните заведения”, каза здравният министър.

От Българския лекарски съюз за пореден път поискаха оставката на д-р Цеков. Съсловната организация е категорична, че няма да преговаря по новия рамков договор, докато той е начело на касата.

Пламен Таушанов, който е представител на пациентските организации в Надзорния съвет на касата, съобщи че на членовете на съвета са предлагани за гласуване неясни решения, а протоколите от заседанията са манипулирани. „Не искам да отговарям за това, което прави управителят на НЗОК”, каза още Таушанов.

На пресконференцията министър Андреева представи официално своя екип – заместник-министрите проф. Чавдар Славов и д-р Бойко Пенков, началникът на кабинета – Милена Велинова, парламентарният секретар – Янка Кюркчиева и главният секретар на МЗ – Теодора Андреева.

Коментари