Някои от дейностите, за които плаща здравната каса, ще се връщат към МЗ
03.07.13
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Някои от дейностите, за които плаща здравната каса, ще се връщат към МЗ

Някои от дейностите, за които плаща здравната каса, ще се връщат към МЗ

Ин витро процедурите, интензивните грижи, ваксините, както и някои други дейности, за които сега плаща здравната каса, трябва да се върнат към бюджета на Министерството на здравеопазването.
Това каза пред журналисти здравният министър д-р Таня Андреева.

Тя посочи, че след разговори с пациентските и съсловните организации ще се опита заедно с ръководството на касата да бъде уточнен редът за плащане на някои лекарства за онкоболни.

„Надявам се с новия управител на касата да се изясним кое чие задължение е – на НЗОК или на МЗ”, каза д-р Андреева.

От думите й стана ясно, че тя не подкрепя обсъжданата идея специален фонд да поеме най-скъпите терапии.

„Няма нужда непрекъснато да се правят фондове. Всяка нова структура, която се прави, има някакви затруднения. Лекарствата или ще останат в касата, или министерството ще си ги вземе и ще прави търгове”, категорична е д-р Андреева.

На днешната среща със здравния министър представители на съсловни и пациентски организации се оплакаха от сътрудничеството с управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков и дори го обвиниха в публикуване на неверни данни за изплатени средства на болниците.

Директорът на Университетската болница „Света Анна” д-р Димитър Димитров съобщи, че по данни на касата от януари до март на лечебното заведение са платени 6,7 млн. лева. Справка на болницата обаче показва, че реално сумата е 7,4 млн. лева.

„И през минали години има разминаване в обявените суми от НЗОК и от „Св. Анна”, посочи д-р Димитров.

Подобна е ситуацията и с много други лечебни заведения. „Всичко това ме кара да бъда още по-притеснена. Не само, че ние не знаем какво става в касата, но и касата не знае какво става при нея”, каза здравния министър д-р Таня Андреева. Тя добави, че по данни на съсловните и пациентските организации и директори на лечебни заведения, здравната каса не се разплаща към болниците за дейностите по поставянето на стентове и за ин витро процедурите.

„Има проблем в касата. И ако д-р Цеков не иска да изясни на всички нас какъв е проблемът, очевидно ще трябва да дойде някой друг, за да внесе малко яснота в това какво се случва в тази толкова тайнствена институция, която управлява такъв сериозен обществен ресурс”, заяви д-р Андреева. Освен това тя подчерта, че обяснението на управителя на касата, че от резерва на институцията ще се покрият надлимитните дейности, също е притеснително, тъй като резервът е ограничен, а преразходите по редица пера са много големи.

„В момента много бързо трябва да се предприемат действия за спасяването на касата и за това да се минимизира риска в края на годината да останат незаплатени дейности към лечебните заведения”, каза здравният министър.

От Българския лекарски съюз за пореден път поискаха оставката на д-р Цеков. Съсловната организация е категорична, че няма да преговаря по новия рамков договор, докато той е начело на касата.

Пламен Таушанов, който е представител на пациентските организации в Надзорния съвет на касата, съобщи че на членовете на съвета са предлагани за гласуване неясни решения, а протоколите от заседанията са манипулирани. „Не искам да отговарям за това, което прави управителят на НЗОК”, каза още Таушанов.

На пресконференцията министър Андреева представи официално своя екип – заместник-министрите проф. Чавдар Славов и д-р Бойко Пенков, началникът на кабинета – Милена Велинова, парламентарният секретар – Янка Кюркчиева и главният секретар на МЗ – Теодора Андреева.

Мнения