Публикация

Парламентът прекрати мандата на управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков

Парламентът отстрани предсрочно управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков. За освобождаването на д-р Цеков гласуваха 104 депутати, след дебати, продължили над два часа и половина.

В мотивите за решението, внесено от социалистите, се посочва, че управителят на касата взима еднолични решения, с които застрашава институцията с фалит, че създава напрежение и хаос в системата на здравеопазването.

По време на обсъжданията на оставката на д-р Цеков депутатът от БСП Емил Райнов заяви, че НЗОК в момента е финансово нестабилна, а средствата в нея се разпределят без прогноза и визия. По думите му за първите пет месеца касата отчита дефицит от 74,5 млн. лева.

„В интерес на системата на здравеопазването е прекратяване на мандата на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков”, заяви д-р Нигяр Джафер, председател на здравната комисия в парламента.

„Има системно нарушение в принципите на Закона за здравното осигуряване.
Прехвърлянето на дейностите от здравното министерство към касата наруши правата на пациентите за навременен и качествен достъп до здравеопазване”, посочи д-р Джафер.

Според заместник-председателя на НС Мая Манолова мисията на д-р Цеков е „да докара до банкрут здравната система и да изкара на улицата и лекари, и пациенти”.

„Пламен Цеков не управлява прозрачно и разумно парите, събрани от вноски и предназначени за здраве. Тежко е нарушаван бюджетът на НЗОК. Преразходът е такъв, че застрашава функционирането на здравната система до края на годината”, каза Мая Манолова.

„Няма доказателства, че съм нарушавал законите. Идеално разбирам ситуацията. Ясно ми е, че ние трудно можем да намерим общ език”, заяви д-р Цеков пред депутатите.

„Управлявал съм НЗОК така, че като изляза да не се срамувам”, посочи още той.

По думите му бюджетът на НЗОК е стабилен и балансиран. „Има достатъчно пари по различните направления и в средата на годината резервът от над 200 млн. лева е непокътнат”, каза д-р Цеков.

Той беше категоричен, че е спазвал всички нормативни разпоредби и това е потвърдено от проверките на Сметната палата и прокуратурата миналата година.

По-късно пред журналисти д-р Цеков заяви, че ще се консултира с юристи и ще прецени дали ще оспорва в съда предсрочното прекратяване на мандата му.


До 8 юли е срокът за издигане на кандидати за управител на НЗОК

Коментари