Публикация

НАК: Държавата да гарантира равноправен достъп до лекарства и фармацевтични грижи


Да се ограничи правото икономически групировки на лица без фармацевтично образование да притежават аптеки. Законодателно да се прекрати практиката производители на лекарства да притежават дистрибуторски складове и аптеки (вертикална интеграция), за да не се подхранват фармацевтичните монополи. По същата причина да се забранят и хоризонталните вериги от аптеки, предлага Националната аптечна камара в официално съобщение до медиите. Поводът за него е изказване на здравният министър д-р Таня Андреева, в което тя анонсира, че са водени разговори общините да разкриват аптеки при преференциални условия в малките населени места.

От организацията настояват още да бъде въведена Национална аптечна карта, на базата на която да се разпределят, съобразно населението, квоти за разкриване на аптеки. От камарата предлагат да бъдат заложени географски критерии за разкриване на нови аптеки, както и да се премине към единни държавни цени за лекарствата. „Не е логично в България цигарите да са с единни крайни цени, а лекарствата, които не са лукс, а необходимост, за която гражданите и общественият фонд харчат неимоверно повече пари, да са с неопределени „пазарни“ цени”, обосновават се от аптечната камара.

От организацията на аптекарите настояват, че ще следят под лупа доколко всяко едно действие отговаря на очакванията им за ефективни антимонополни политически мерки. „Всеки опит да бъдат обслужени частни корпоративни интереси ще бъдат разобличавани от нас и ще търсим отговорност от политическото ръководство на Министерство на здравеопазването”, категорични са от там.

Националната аптечна камара очаква среща с министър Андреева, на която да представи подробно вижданията си за бъдещето на лекарствоснабдяването и в частност аптечната система.

Коментари