Публикация

Министър Андреева очаква 4-5 млн. лв. допълнително за здравеопазване

Бюджетът на МЗ бил изразходван до месец май.


След евентуална актуализация на бюджета имам обещанието на финансовия министър и на министър-председателя, че пари за здравеопазване ще има. Аз се надявам поне още 4 -5 млн. лв. да бъдат дадени на Министерството на здравеопазването.

Това каза пред журналисти здравният министър д-р Таня Андреева.

По думите й до май месец бюджетът на министерството е бил изразходван. „Никой не е мислел за второто шестмесечие”, посочи д-р Андреева.

Тя поясни, че част от средствата от актуализацията ще бъдат използвани за изграждането на регистър за социалнозначими заболявания. С парите ще продължи надграждането на националния регистър за новородени с модул за недоносени бебета, ще бъдат подпомогнати и лечебни заведения.

„След евентуална актуализация може да разчитаме на пари за лечебните заведения, защото има лечебни заведения, които са в плачевно състояние. Прави впечатление, че в последните години едни лечебни заведения са били субсидирани, свръхсубсидирани, други нищо не са получавали. И то големи, значими болници като болницата в Хасково, психиатричните болници не са получавали нищо - там положението е много тежко, детското отделение в Александровска болница за деца с белодробни заболявания, които са стационирани в стаи с мухъл и влага”, каза още д-р Андреева.

Коментари