Публикация

Министър Андреева търси 2 млн. лв. за детската клиника в Александровска

Отделението, което разполага с 53 легла, е най-старото у нас - създадено е през 1934 г. и е в окаяно състояние.


Два милиона за ремонт на детската клиника в Александровска болница обеща вчера здравният министър, цитирана от в. "Преса". Отделението, което разполага с 53 легла, е най-старото у нас - създадено е през 1934 г. и е в окаяно състояние. „Картината е по-страшна, отколкото очаквах да видя. Недопустимо е болните от пневмония и астма дечица да бъдат лекувани в стаи с влага и мухъл", коментира д-р Таня Андреева. Тя уточни,  че ще намери и пари за спешен ремонт на клиниката.

Според министъра, за да има повече пари за лечение догодина, фокусът трябва да се обърне към извънболничната помощ и ролята на джипитата.

Освен това от 2014 г. тя се закани да прекрати безконтролното никнене на болници, които ползват обществен ресурс. „Лечебните заведения, независимо дали са нови или стари, частни или държавни, първо ще трябва да покрият всички критерии за достъп, качество, обслужване и резултати и тогава ще могат да сключват договори със здравната каса", обясни д-р Андреева.

Над 130 лекари и 20 медицински сестри са намерили смъртта си по време на работа от 1944 г. досега. Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева. Вчера тя поднесе венци в Александровска болница на гробовете на двама от тях. В цялата страна доктори сведоха глави пред паметта на своите колеги.

Най-много от починалите на работното си място са хирурзи. 52-ма медици са издъхнали по време на тежки и изтощителни операции от преумора или инфаркт, каза д-р Тотко Найденов. От тях 20 са пироговци, където операциите не спират 24 часа в денонощието 365 дни в годината. Около 20 доктори са починали от хеморагична треска или хепатит, заразени, докато лекували своите пациенти. Други 25 са намерили смъртта си в линейки, катастрофирали на път за някой пострадал.


Коментари