Няма политическо решение за вдигане на здравните вноски
21.08.13
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Няма политическо решение за вдигане на здравните вноски

Няма политическо решение за вдигане на здравните вноски

Според министър Андреева здравната стратегия ще даде възможност най-после нещо "да се случва в здаревопазването".

Няма политическо решение за увеличаване на здравните вноски, заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева  пред сутрешния блок на Нова ТВ. Тя допълни, че това предложение се е появило по време на общественото обсъждане на национална здравна стратегия към МЗ, което се проведе на 19 август 2013 г. По думите на министър Андреева, стратегията е важна поради две причини: Първата е, за да може най-накрая нещо да започне да се случва в здравеопазването в България. "Твърде дълго нищо не се случваше и твърде дълго имаше едно мъчително мълчание в сектора”, каза още тя. Като втора причина д-р Андреева изтъкна ограничените финансови средства в системата и задълженията на болниците, както и нуждата от намиране на финансови механизми за да се преодолее това.

Според министър Андреева изграждането на две здравноосигурителни каси ще е добро решение за България, тъй като по този начин ще се избегне монополът и използването на финансови средства ще бъде по-прозрачно. За изграждането на втори стълб на здравното осигуряване е необходим финансов ресурс. Такъв ресурс според министъра биха могли да бъдат натрупваните в продължение на 10 години 1,4 млрд. лева. Тези средства обаче са били прехвърлени в бюджета на държавата в края на 2010 г. с промяна на закона и са използвани за покриване на задължения. По думите на министъра за първи път от началото на прехода се посяга по такъв начин на парите за здраве. Д-р Андреева уточни, че това прехвърляне е било извършено непрозрачно и по неясни причини.

Относно  ценовата политика на лекарствата основният проблем е свързан с тези препарати, които нямат аналози. Министър Андреева обясни, че това „са най-скъпо струващите медикаменти и по данни на здравната каса около 55% до 60% от бюджета за лекарствата отиват точно за тези медикаменти.”

Министър Андреева изрази надежда, че още следващата година ще се усети промяната в спешната помощ. Вече е изградена експертна група, в която са включени директори на спешни центрове, национални консултанти и експерти.


Мнения