Публикация

Няма политическо решение за вдигане на здравните вноски

Според министър Андреева здравната стратегия ще даде възможност най-после нещо "да се случва в здаревопазването".


Няма политическо решение за увеличаване на здравните вноски, заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева  пред сутрешния блок на Нова ТВ. Тя допълни, че това предложение се е появило по време на общественото обсъждане на национална здравна стратегия към МЗ, което се проведе на 19 август 2013 г. По думите на министър Андреева, стратегията е важна поради две причини: Първата е, за да може най-накрая нещо да започне да се случва в здравеопазването в България. "Твърде дълго нищо не се случваше и твърде дълго имаше едно мъчително мълчание в сектора”, каза още тя. Като втора причина д-р Андреева изтъкна ограничените финансови средства в системата и задълженията на болниците, както и нуждата от намиране на финансови механизми за да се преодолее това.

Според министър Андреева изграждането на две здравноосигурителни каси ще е добро решение за България, тъй като по този начин ще се избегне монополът и използването на финансови средства ще бъде по-прозрачно. За изграждането на втори стълб на здравното осигуряване е необходим финансов ресурс. Такъв ресурс според министъра биха могли да бъдат натрупваните в продължение на 10 години 1,4 млрд. лева. Тези средства обаче са били прехвърлени в бюджета на държавата в края на 2010 г. с промяна на закона и са използвани за покриване на задължения. По думите на министъра за първи път от началото на прехода се посяга по такъв начин на парите за здраве. Д-р Андреева уточни, че това прехвърляне е било извършено непрозрачно и по неясни причини.

Относно  ценовата политика на лекарствата основният проблем е свързан с тези препарати, които нямат аналози. Министър Андреева обясни, че това „са най-скъпо струващите медикаменти и по данни на здравната каса около 55% до 60% от бюджета за лекарствата отиват точно за тези медикаменти.”

Министър Андреева изрази надежда, че още следващата година ще се усети промяната в спешната помощ. Вече е изградена експертна група, в която са включени директори на спешни центрове, национални консултанти и експерти.


Коментари