Публикация

Контрольорите от НЗОК с вързани ръце при проверките

От 2012 г. те са държавни служители и могат да участват в контрола единствено като консултанти.


Контрольорите от централното управление на НЗОК нямат право да изготвят протоколи от проверки върху дейността на изпълнителите на медицинска помощ, обяви управителят на касата д-р Румяна Тодорова. Причината е, че от миналата година те са държавни служители и могат да участват в контрола единствено като консултанти. По закон в момента протоколи от проверките могат да пишат само контрольори от РЗОК, които работят на трудови правоотношения.

Изправени сме пред тежък организационен проблем, който се дължи на направените през последните години промени в законодателството, коментира д-р Тодорова. По думите й в някои РЗОК работи само по един лекар и ако той излезе в отпуск, контрол на практика не може да бъде осъществяван. От НЗОК ще поискат от народните представители законодателни промени, които да доведат до подобряване на контролната дейност.

Сегашната форма на контрол е изживяла своето време - проверките няма какво да установят пост фактум, защото на хартия всичко е перфектно, коментира д-р Тодорова. Според нея анализът трябва да се осъществява на качествено ниво, а и пациентите да бъдат привлечени в ролята на контрольори. Като възможен вариант за реализация на такава промяна бе посочено развиването на електронното здравеопазване. На този етап обаче няма да се инвестира в идеята, защото всички административни плащания са пренасочени, за да бъде компенсиран очертаващият се дефицит. 

По време на пресконференцията стана ясно, че предстои да бъде разработена инструкция за съвместен контрол между с Изпълнителната агенция "Медицински одит". По този начин служителите на НЗОК ще могат да влизат на проверка.

Допълнителен проблем е разделението в колектива на касата, като причината са необосновано големите разлики във възнагражденията на служителите. Това действало демотивиращо върху екипа. Така например стана ясно, че в касата има секретарки, които получават 1300 лв. заплата, а в същото време лекар-контрольор работи срещу 900 лв. И това е в централното управление, защото контрольорите в районните каси получават по 600 лв., уточни д-р Тодорова.

" }-->

Коментари