Списъкът на общинските болници за още субсидии готов до края на месеца
03.09.13
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Списъкът на общинските болници за още субсидии готов до края на месеца

Списъкът на общинските болници за още субсидии готов до края на месеца

Министър Андреева подчерта, че 2 млн. души разчитат на тези лечебни заведения.

Списъкът с общинските болници, които имат нужда от допълнително субсидиране, ще бъде готов до края на месец септември. Това стана ясно от срещата на министър д-р Таня Андреева с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). На срещата присъстваха г-жа Гинка Чавдарова – изп. директор на НСОРБ; д-р Емил Караиванов – кмет на община Асеновград, г-жа Донка Михайлова – кмет на община Троян, д-р Ермов – управител на МБАЛ Свиленград и г-жа Мария Куманова – ръководител-екип в НСОРБ.

 „Няма алтернатива на общинските болници по отношение на достъпа на населението от регионите, в които се намират съответните лечебни заведения, тъй като единствено въпросните имат денонощен цикъл на работа. Общинските  болници обслужват близо 2 млн. души – хора, които разчитат само на тези лечебни заведения, тъй като нямат финансови средства и транспорт, нямат близки, които да ги придружават до по-далечните областни болници. Политиката на ГЕРБ за ликвидация на общинските болници на практика оставяше населението в тези райони без лекарска помощ.” Това заяви министър Андреева в началото на срещата и допълни: „Убедих се колко много могат да направят общините за своите болници – наскоро бях в Троян, където общината е бенефициент по ОПРР - откъдето болницата ще получи 1 200 000 лв. за модернизация и оборудване.

На срещата НСОРБ подчерта своята готовност да подпомага експертите на МЗ при разработването на Националната карта на спешните центрове в страната. В тази връзка министър Андреева заяви: „Важни са не само местонахождението и броят на екипите в един спешен център, а доколко това звено осигурява реална обезпеченост на населението в региона.“ За по-гъвкаво отношение към спешната помощ, съобразено с конкретните нужди на гражданите, настояха и от НСОРБ.


Мнения