МЗ кани университетските болници да готвят проекти за еврофинансиране
04.09.13
CredoWeb
CredoWeb
Компания
МЗ кани университетските болници да готвят проекти за еврофинансиране

МЗ кани университетските болници да готвят проекти за еврофинансиране

Тази група лечебни заведения са с най-големи задължения

Министър Таня Андреева се срещна с директорите  на университетските  болници в България.  Повод за срещата са приоритетите в Националната здравна стратегия и предстоящия нов програмен период 2014-2020 г. „Университетските болници са абсолютен шампион по задължения. Това са най-големите болници, с най много пациенти, най -добрата апаратура и най-добрите специалисти. Бих искала още от този момент да започнете работа по проекти в новия програмен период. Много се надявам на 1 януари  2014 г. да разполагате с такива, защото всеки месец ще бъде загуба”, заяви министър Таня Андреева.

Професор Салчев, който е ръководител на екипа, изготвил Националната здравна стратегия, представи възможностите, по които университетските болници могат да кандидатстват  по програми  с европейско финансиране – иновации, научни изследвания и инвестиции, развитие на човешките  ресурси. Основните проблеми, които ръководителите на университетските болници поставиха на срещата са в няколко аспекта – участие по европейски проекти, за които е необходимо дофинансиране от болничното заведение; липсата на единна болнична информационна система; лимитите при заплащането на медицинските дейности и други.

Участниците в дискусията насрочиха втора работна среща за края на септември, съвместно с представители на НЗОК и Министерство на финансите.


Мнения