Публикация

МЗ кани университетските болници да готвят проекти за еврофинансиране

Тази група лечебни заведения са с най-големи задължения


Министър Таня Андреева се срещна с директорите  на университетските  болници в България.  Повод за срещата са приоритетите в Националната здравна стратегия и предстоящия нов програмен период 2014-2020 г. „Университетските болници са абсолютен шампион по задължения. Това са най-големите болници, с най много пациенти, най -добрата апаратура и най-добрите специалисти. Бих искала още от този момент да започнете работа по проекти в новия програмен период. Много се надявам на 1 януари  2014 г. да разполагате с такива, защото всеки месец ще бъде загуба”, заяви министър Таня Андреева.

Професор Салчев, който е ръководител на екипа, изготвил Националната здравна стратегия, представи възможностите, по които университетските болници могат да кандидатстват  по програми  с европейско финансиране – иновации, научни изследвания и инвестиции, развитие на човешките  ресурси. Основните проблеми, които ръководителите на университетските болници поставиха на срещата са в няколко аспекта – участие по европейски проекти, за които е необходимо дофинансиране от болничното заведение; липсата на единна болнична информационна система; лимитите при заплащането на медицинските дейности и други.

Участниците в дискусията насрочиха втора работна среща за края на септември, съвместно с представители на НЗОК и Министерство на финансите.


Коментари