Публикация

НЗОК: Медицински абсурд е да се изписват лекарства веднъж годишно


От медицинска гледна точка е абсурд да се изписват лекарства за заболявания като множествена склероза веднъж годишно. Това каза пред в. 24 часа д-р Румяна Тодорова, шеф на здравната каса, по повод мярката на правителството за облекчаване на хронично болните. 

Предложението е част от 88-те мерки за намаляване на административната тежест. То предвижда хронично болните, които получават скъпоструваща терапия от здравната каса да ходят за протокол веднъж годишно. 

Сега протоколите за хора с диабет на инсулин, паркинсон, епилепсия, психични заболявания и др. се подновяват през 6 месеца. „Не е добре да се скъсява този срок, защото се прекъсва връзката между пациента и лекаря", обясни д-р Тодорова. 

Промяната ще облекчи пациентите, защото сега стари и болни хора са принудени да чакат ред за прегледи и обикалят по изследвания, коментираха лекари от София. Касата ще се съобрази със становищата на националните консултанти. Въпросът вече се обсъжда. Ако се предприемат промени в реда за изписване на лекарствата, ще влязат в сила най-рано от 2014 г. 


Коментари