Публикация

Здравната каса предлага два бюджета за 2014 г.

В понеделник Надзорният съвет на фонда ще избере кой от тях да се внесе в НС


Националната здравноосигурителна каса е изготвила два проекта за бюджет за следващата година, съобщава в днешния си брой в. „Стандарт”.

В понеделник Надзорният съвет на фонда ще избере кой от тях да се внесе в Народното събрание. Първият е минималистичен. В него разходите за следващата година са едва с 8 млн. повече, отколкото бюджетът на касата за тази, или са около 3 млрд. лв. 8-те млн. лв. са за покриване на потребителската такса за пенсионерите до пълната й сума.
При този вариант със сигурност се залага дефицит още в самото начало от над 150 милиона лева, както е и тази година, посочва изданието.

Вторият вариант е максималистичен. При него бюджетът на НЗОК за следващата година е завишен с 200 млн. лв. По този начин се избягва възможността за недофинансиране на системата със 150 млн., както е в момента. 50 млн. пък експертите на касата са заложили като очакван ръст на харчовете над тазгодишните. Идеята е и парите за онколекарства на касата да се изведат в отделно перо, а да не са в средствата на болниците, както е сега. Вторият вариант на бюджета съвпада и с исканията на лекарския съюз и пациентските организации. Те настояват увеличаване на разходите на касата за догодина поне със 140 млн. лв.


Коментари