Публикация

Лекарите искат доживотна присъда за убийци на младеж

Готови са на протест, ако правосъдието не си свърши работата


При пълен кворум от 287 делегати започна работата на извънредния събор на Българския лекарски съюз (БЛС) в Равда.

Във връзка с убийството на 16-годишния младеж от Враца, чиито родители са лекари, беше гласувана декларация в подкрепа на справедливите искания на цялата общественост за справедлив процес срещу извършителите, съобщиха от съсловната организация.

„Съборът на БЛС, от името на всички лекари, изразява голямата си болка и съпричастност към ужасната трагедия в семейството на д-р Лилови – смъртта на техния син Николай, зверски пребит в центъра на Враца. Заставаме като един до почернените си колеги, до съучениците, приятелите на Ники и всички съграждани в борбата за справедливост.

Изказвайки категорична професионална позиция за очевидната връзка между нанесения побой и смъртта на момчето, настояваме за най-тежкото наказание за умишлено причинената смърт на дете, без право на замяна! Настояваме за ускорени съдебни процедури, декларирайки съсловна бдителност в хода на този съдебен процес!

Готови сме за активни и масови протестни действия в случай на протакане и/или безнаказаност за тази отвратителна агресия срещу живота на децата ни!” – се посочва в декларацията.

Делегатите категорично подкрепиха становището, че не само болничните лекари трябва да запазят правото си на работа на две места, но и специалистите от извънболничната помощ, и общопрактикуващите лекари.

58-ият извънреден събор на Българския лекарски съюз продължава до 20 октомври. Съсловната организация подготви предварително проект за Националния рамков договор за 2014 г., който ще бъде дискутиран на форума.


Коментари