Публикация

НС прие да се въведе механизъм за наблюдение на паралелния износ на лекарства

Ще бъде създаден Експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти


Парламентът прие да се въведе механизъм за мониториране на паралелния износ на лекарства от България. Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, внесени от Нигяр Джафер (ДПС) и Емил Райнов (Коалиция за България).

Засилените мерки за ограничаване на разходите за лекарства, прилагани в страните от ЕС, и действащата в България регулация гарантират ниски цени на лекарствените продукти, но същевременно водят до дефицит поради наличието на паралелен износ на определени продукти от територията на страната, се посочва в мотивите към законопроекта. Експортът на медикаменти, които се дават с рецепта, съставлява до 7 процента от общия пазар или по цени на производител до 85 млн. лв. на годишна база за 2012 г., отбелязват вносителите.

Затова в законопроекта се предлага паралелен износ на лекарствени продукти от България, отпускани по лекарско предписание, да се извършва след изпращане на уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата за всеки конкретен случай.

Законопроектът предвижда още да се създаде Експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти към ИАЛ, който ще разработва национални критерии за осигуряване на равномерен достъп до лекарствени продукти.

Депутатите одобриха на първо четене и предложените от Министерския съвет промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Със законопроекта се въвеждат директиви на ЕС, допълва БТА.

   


Коментари