Публикация

Шефът на НЗОК: Нека някой да излезе и да каже за какво бяха употребени нашите здравни вноски!

Единствената помощ като пари за болниците може да дойде от Агенцията по приходите, заяви д-р Румяна Тодорова пред БНТ.


Държавата няма откъде да извади парите за част от дълговете поне на този етап. Единствената помощ може да дойде от Агенцията по приходите. Те са се заели много сериозно. Това каза пред БНТ д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК. Шефът на НАП е член и на Надзорния съвет на НЗОК, той е в течение на всички проблеми. Надеждата ни е тези пари да дойдат от НАП. Това може да стане ясно през декември, сега е много рано, за да говорим за определена сума, уточни управителят на НЗОК. Тя добави, че НАП прави и в момента продължава анализ, от който излизат интересни цифри - около 1 млн. българи ги няма в страната, над 1 млн. не се осигуряват. "В тази група от неосигурените има хора, които никога не могат да си внесат вноските - те са около 400 000 души. Малка група от тях не знаели, че има осигуряване в България. Около 250 000 души имат средства, но просто не желаят да се осигуряват", съобщи Тодорова. Логично е, че не може да има разходи ако няма достатъчно приходи. Акцентът следващата година ще е насочен към приходната част, максимално събиране на вноските и то върху реална база, подчерта Румяна Тодорова. Тя заяви, че Законът за здравното осигуряване в България е задължителен, иначе няма здраве.

Болниците отделно си получиха средствата и се готвят да отчитат месец октомври. Така че ние водим разговори с ръководителите на тези заведения и мисля, че ще се постигне консенсус. Въпросът е хората да си получат заплатите и с тези 80%, които НЗОК може да изплати, шефовете на болниците да могат да покрият и още нещо за доставчици. В проектозакона за бюджета на НЗОК за 2014 г. има изричен текст, че останалите 20% ще бъдат изплатени с бюджета за 2014 г. НЗОК гарантира, че болниците ще си получат парите, категорична е Тодорова.

Спрели сме всички други плащания. НЗОК има доста ангажименти към поддръжка на информационна система. Представете си какво ще се случи ако там настъпи срив, тогава нищо няма да работи. Всичко, което сме могли да икономисаме, сме го насочили към болниците. Как може най-големият платец в здравеопазването да няма буфер и да няма един гаранционен фонд зад гърба си. Нека да припомним за онзи 1,5 млрд. изчезнал от бюджета на НЗОК. Поне от председателя на БЛС, когато подписаха споразумението през 2010 г. разбирам, че е имало обещания тези пари да се ползват за друго и постепенно тези пари да се върнат на НЗОК. Вече е краят на 2013 г. и това не се е случило все още, уточни Тодорова.

Не съм чула някой да даде точен отговор за какво са похарчени тези 1,5 млрд. лева. Чува се, че били дадени за пенсии, но това са само приказки. Нека някой да излезе и да каже за какво бяха употребени нашите здравни вноски. Контролът, който е в НЗОК на практика не е контрол. НЗОК само плаща в момента: някои й казва какви лекарства да купува, други й казват колко да купува, трети й реимбурсира парите, четвърти й взема парите. Това е в момента. Нека обществото да е ангажирано към НЗОК, нека да ни помага, призова Румяна Тодорова. Да се вземат мерки от властимащите за изтичането на пари, за лекарствената политика и т.н., каза още управителят на НЗОК.

Коментари