Публикация

Бойко Пенков: Не намирам логика в лекарските протести

Болниците подписали договори за 0 лв. бюджет през октомври, ноември и декември, а сега получили 80%.


Чух заявлението за протести. Отделни колеги казаха, че ще направят планирани по-ранни протести. Търся логика. Логиката е, когато си лишен, например, от работно място. Логика за протестите не мога да намеря. Това каза в "Студио БГНЕС" пред Явор Дачков зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Всички директори на болници знаеха какви договори подписахме. В момента минимум 80% е доплащането. Когато си имал 0 лв. за три месеца и сега получаваш почти пълното изпълнение на това, което трябва, няма логика да протестираш. БЛС през декември предупреди, че ще има тежка криза октомври, ноември и декември, защото са нулеви бюджетите. Сега с доста добра работа на НАП, се дадоха пари, събраха се средства. Нормално една болница харчи от приходите си до 60% от фонд работна заплата, данъци и осигуровки. С тези 80% поне сме гарантирали работните заплати на хората. Държавата гарантира за 2014 г. в първите 20 дни на януари да бъдат гарантирано изплатени всички останали суми, които се дължат на болниците. Гарантирани заплати, най-спешните неща за разплащане моментално към доставчици.

Ако директорът, на която и да е болница реши да не плати пари на хората, е груба лъжа, ако каже: те не ми ги дадоха, отново е груба лъжа. Пари са преведени, категоричен е Пенков. Той добави, че НЗОК отговорно си проверява това, което е отчетено.

"Всички говорим за контрол, тези пари са наши и някой трябва да контролира как се харчат парите. Има проверки в "Пирогов", ако това изнервя някого, е друго нещо, но това не е, защото парите не са преведени", категоричен е Пенков.

За първи път тази година НС е готово да приеме Закон за бюджета на НЗОК, това беше мечта навремето НЗОК да бъде на приходно-разходна сметка. Тоест това, което се събира за хората като вноски, да се похарчи за хората в същата година. Предвижда се да се закупят здравни услуги, лекарства и консумативи за 2,8 млрд. лева, без да се трупат резерви, които след това изчезват. Това за първи път се случва. Никой нищо не прикрива, всичко се слага на масата, заяви Пенков.

За това, че 1 млн. българи не се осигуряват, 250 000 души пък имат пари, а не се осигуряват, Пенков коментира, че това е огромен проблем. "Когато решим този проблем, тогава ще се осигури доверие в системата. Има тарикати, които искат да се възползват от системата. Не плащат дълго време и когато имат нужда вече плащат накуп 50 000 лв., примерно и след това пак излизат от системата", посочи зам.-министърът.

Въвеждат се нови мерки, за да може това да се ликвидира. Това зависи изцяло от НАП. За пръв път чух и съм много щастлив, че се отделя особено внимание да се реши този случай, подчерта Бойко Пенков.

Според него, напълно трябва да се възстанови общественият характер на здравната каса. Проект за промени има в Закона за здравното осигуряване, който предстои да бъде внесен в НС. Управителят на НЗОК вече няма да се избира от НС, а ще бъде свободен конкурс, съобщи Пенков.

За изчезналите 1,5 млрд. лева от НЗОК по времето на ГЕРБ, Пенков коментира, че това е една от големите мистерии в последните 4 г. на прехода. "В началото започна създаването на НЗОК и тя започна да изплаща извънболничната помощ. Тогава се изчисли, че 6% трябва да е вноската, парите стигаха. Постепенно НЗОК започна да финансира и болничната помощ. След това вноската се повиши на 8%. Целта беше постепенно повдигане на вноската, събиране на средства, за да покажем, че НЗОК покрива пакет от дейности. Тези 2% допълнителни не се вкараха веднага в действие, а бяха като резерв в БНБ от години – 10-12 г. От време на време беше ползван този резерв, когато имаше кризисни ситуации. С решение на НС и МС суми от 400 млн. лева се ползваха да се финансират сектори в здравеопазването. В последните години от здравните пари за хората под черта оставаха крупни суми от 250 млн. лева, които отиваха в резерва в БНБ. След това вместо това да е буфер на НЗОК, когато има криза хората не могат да си плащат редовно, този буфер да се вкара в действие, изведнъж той изчезна, няма ги тези пари в момента. Дянков си ги беше взел и после прокара решение в НС за прибирането им. С формален текст в закона Дянков ги прибра. Ако правителството беше в тежка нужда, защо тези пари трябваше да бъдат откраднати, вместо да бъдат заети, например. Около по 150 млн. лв. под черта всяка година и така от 800 млн. стават 1,5 млрд. Лева", подчерта Бойко Пенков.

За болниците той каза, че може да се направи отсяване на болниците, които са годни. "Европейските граждани, идващи тук, искат да намерят сигурност при предоставяне на болничните услуги. Нашите болници трябва да започнат да се мерят с болниците в Европа", заяви Пенков.

Във Франция, например гражданите имат две здравни осигуровки, и така те нищо не плащат. С допълнителна осигуровка те нищо не плащат от джоба си и всичко им е осигурено, каза още зам.-министърът.

Коментари