Публикация

МЗ: Спешният лекар, извикан за детето в Хилтън, е действал с "дефицит на професионализъм"

Линейката била оборудвана с всичко необходимо, но докторът не взел реанимационния куфар


Проверката на Министерство на здравеопазването в ЦСМП София – град във връзка с починалото на 24 ноември дете установи: Повикването в ЦСМП София град е прието чрез „конферентна връзка“ от Националната система за спешни повиквания - 112 в 7, 29 часа /по данни на 112 – предадено е в 7,28 ч/. Екипът от д-р В. Д. и шофьор е тръгнал веднага и по данни на GPS системата в 7,39 е бил на място /по данни на 112 при третото прието повикване в 7,43 ч. – линейката е била на място/.

При така събраните данни може да се направи извод, че екипът не е закъснял. Поради неясни причини в МЗ не бяха получени данни от информационната система за наличните екипи в часовия интервал, когато е прието повикването. Същите са необходими, за да се изясни защо не е изпратен Реанимационен екип или екип с педиатър. Предоставени бяха единствено ръчно попълнени картони за ангажираността на екипите.

Същевременно проверката показа, че медицинското лице от спешна помощ, обслужващо случая, се е появило без необходимата окомплектовка за оказване на животоспасяващи мероприятия, а поведението му е било неадекватно. За това свидетелства и фактът, че при изискване от лицето В. Д. да бъде представена реанимационна чанта, същият представя черна чанта с бинтове и банки, както и друга с ампулни форми. В същото време шофьорът на линейката изнася голям оранжев куфар с пълна реанимационна окомплектовка. За жалост тя не е използвана при обслужването на детето - в противоречие с показаното на 26 ноември в сутрешния блок на Нова телевизия.

За сведение линейката е била оборудвана с цялата необходима апаратура - в това число и с дефибрилатор.

Министерство на здравеопазването смята, че въпреки опитите за оправдаване от страна на ръководството на ЦСМП София град, в действията на д-р Данчев има сериозен дефицит на професионализъм.

Проверка по случая извършва и Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Резултатите от нея ще бъдат ясни утре, 28 ноември.

Коментари