Публикация

Детоксикиращ режим на д-р Атанас Михайлов - тридневен

При детоксикация по-продължителна от три дни, трябва непременно да се консултирате с личния лекар!


Най-популярното у нас прочистване, което се практикува масово и не представлява заплаха за здравето, е по време на пълнолуние и продължава три дни. То се препоръчва от години от хомеопата д-р Атанас Михайлов, който има стотици последователи. Фазите на Луната за тази година с точните дати и часове можете да си разпечатате от много сайтове.

Детоксикацията се започва два дни преди пълнолуние,

защото тогава се гладува по-лесно, а с настъпването на пълната луна вълните на изчистващите процеси са най-мощни. Сутрин се пие супена лъжица (10-15 г) магнезиев сулфат, разтворен в малка чашка вода. Английската сол спомага за извличането на токсините от тънките черва. След това се отцежда пресен цитрусов сок от портокали, грейпфрути, лимони, мандарини – може и от един вид, може и смес.

Количеството за един ден трябва да е до 2 литра сок. Той се разрежда с още толкова изворна или минерална вода и се пие през целия ден. Органичните киселини в плодовете спомагат за очистването, а плодовата захар подкрепя черния дроб, предпазва от хипогликемия и влияе добре на тонуса. Сокът може да се направи и от ябълки.  През деня се пият още литър-два вода или топли чайове – всеки път, когато се почувства глад. Ако не можете да заспите вечерта, хапнете една ябълка или мандарина или сложете лъжичка мед в чая. Любопитно е, че по време на тази детоксикация се разрешава чашка кафе дневно, тъй като то е антидот на много отрови. Нека чаят бъде натурален – от различни билки, насипен зелен, черен, мате. Количеството не е ограничено. 


Запази постигнатото
Резултатът от тридневния детокс е елиминиране на 1-3 кг, особено дразнещи след празници с претрупани софри. Те не се възстановяват, ако задраскаме от менюто завинаги пакетираните сладкишчета и чипсове. Ефект има дори само ако в деня на пълнолунието не се приема храна, а се остане на сокове. Методът е подходящ за здрави хора от всички възрасти, включително за бременни жени и кърмещи майки, тъй като регулира лактацията. 
За да съхраним постигнатото след детоксикацията и да продължим да отслабваме, д-р Михайлов препоръчва един път седмично да правим плодово-оризов разтоварващ ден. През него 1 кг плодове (ябълки, киви, грейпфрути, портокали) се разделя на пет дажби.

Също така 50 г ориз се сварява в 1 литър вода като супа. Може да се добави копър или магданоз за повече аромат. През деня се пият поне 2 литра димяща вода или чай.
Друг трик за битка с гладната ламя в главата е сутрин вместо закуска да се изяжда 1 грейпфрут и още един през деня. Важно е вторият да се консумира 30 минути преди или 30 минути след ядене. През деня се пият 2-2,5 литра топла вода или чай.

Да не забравяме и правилното съчетаване на храните. Тъй като комбинацията на въглехидрати и протеини (например месо с картофи и пиле с ориз) са традиционни за нашата трапеза, задължително е към тях да се прибавя равностойна порция прясна салата. 


Ето и няколко „патерици” за предприемащите режима на детоксикация:

НЕ ОГЛАДНЯВАЙТЕ! Гладът е лош съветник, а лъскавите опаковки с вредни храни са на всяка крачка. Практично е да носите винаги в себе си по 1-2 неща от изброените: мандарина, банан, ябълка, диетично блокче от овесени ядки, няколко сушени плода (кайсии, сини сливи, смокини, фурми) или шепичка сурови ядки. С минерална вода или чай те засищат и подават сигнал на мозъка, че гладът е уталожен, а и спасяват от внезапни хипогликемични състояния.

ПОВЕЧЕ СУРОВО 
Поне половината от обема на закуската, обяда и вечерята трябва да е от сурови плодове и зеленчуци. За предпочитане е те да са с местен произход, тъй като вносните по правило се берат недоузрели и не са развили потенциала си от витамини и ензими. Организирайте килера за зеленчуци на сухо и тъмно място, а за приготвяне на храната предпочитайте щадящи техники като задушаване и варене на пара. Не разварявайте продуктите. Препоръчва се също след приключването на по-продължителна детоксикация да преминете един курс пре- и пробиотици за възстановяване на чревната флора.

НАВИК ЗА ПИЕНЕ 
Повечето хора само си въобразяват, че пият достатъчно течности, като смятат и бирата, виното, газираните напитки. Минимумът е да се пият 6-8 чаши (1,5 литра) прясна вода на ден, а при горещо време и спортуване – още литър. Пийте често и по малко, без да се давите в големи количества наведнъж. Чаят от лайка, мента, шипка, домашно приготвените сокове, разредени с вода, и самата „гола” вода са това, което е необходимо за метаболизма ви.

ВСЛУШВАЙТЕ СЕ В ГЛАСА НА ТЯЛОТО СИ
Когато започнете чистенето, надавайте ухо към гласа на собствения си организъм. Скоро ще разберете от колко храна и течности има нужда той всъщност, защото често подава и лъжливи сигнали за глад – било то поради скука, жажда или стрес. Но и не го оставяйте наистина да гладува – хапвайте малки, но редовни порции „полезно гориво”, защото иначе пак ще посегнете към боклучавите храни или ще почнете да преяждате постарому.

ПОДОБРЕТЕ КАЧЕСТВОТО СИ НА ЖИВОТ
Приемете дните на детоксикацията като почивка за претоварения ви от некачествени храни, алкохол и газирани напитки организъм и ново начало. Отделете време да помислите за здравето си и да възвърнете контрола над мозъка, духа и тялото. Когато се чувствате щастливи и позитивни, вие ще засилите имунитета си. Борете стреса, спрете цигарите и спортувайте редовно. Пък нека ви пораснат крила.

ВАЖНО:  При детоксикация, по-продължителна от три дни, трябва непременно да се консултирате с личния лекар!


Коментари