Публикация

Частните болници изпищяха от жестоки глоби за обществени поръчки

От 30 000 до 50 000 лв. стигат санкциите, налагани от държавните финансови инспектори. Изисквали търгове дори за консумативи, които НЗОК не плаща


Жестоки глоби налага Агенцията за държавна финансова инспекция на частните болници за това, че не провеждат обществени поръчки за всичките си доставки. Това  съобщи д-р Николай Болтаджиев, директор на МБАЛ „Света Богородица”. Малка частна болница в Севлиево например е била глобена по този казус с 30 000 лв. и още 10 000 лв. е глобата за физическото лице – тоест директора. По закон санкцията може да стигне до 50 000 лв. Потърпевшите частни болници, смятат, че така държавата се опитва да прибере обратно част от оскъдното финансиране по клинични пътеки и да принуди някои от тях да фалират. Опасенията са заради коментарите напоследък, че са се нароили много частни болници. Така от бюджета за здраве ще бъдат прибрани в държавния бюджет обратно милиони левове, смята д-р Болтаджиев.

Проблемите идват от законова промяна, приета на 26.02.2012 г., която задължава болниците, които получават над 30% от финансирането си по договор с НЗОК, да провеждат за всички покупки над 20 000 лв. обществена поръчка. Частните болници обаче имат редица възражения. Законовата промяна формално е обоснована с Европейска директива, но там се говори за обвързването на публичните харчове с обществени поръчки. Според д-р Болтаджиев законодателят у нас неправомерно е приложил твърде широко тълкуване на тази насока, включвайки всичко, което една частна болница купува – оборудване, консумативи и т.н., дори когато те не се покриват от клиничната пътека. Освен това е трудно в началото на годината да се предвиди колко и какви точно импланти например ще са необходими.

„Инспекторите например смятат прага от 20 000 лв., като обединяват всички покупки по дадено перо - лекарства или консумативи. Да, но ние поръчваме от различни доставчици”, коментира д-р Болтаджиев. В МБАЛ „Света Богородица” в момента тече проверка, както и в други частни болници в София. Инспекторите стояли по един месец в лечебните заведения.

„Миналата година ни задължиха да провеждаме търгове за консумативи, които пациентите плащат при нас. Ние имаме такива консумативи на голяма стойност. Пациентът плаща при нас, ние издаваме фактура и веднага превеждаме същата сума на доставчика. Това е нещо като консигнация, оставят ни консуматив, а ние се разплащаме с фирмата. Изрично в пътеката пише, че този консуматив не се заплаща от НЗОК, а от пациента. Но въпреки това инспекторите държат и за това да има обществени поръчки”, казва д-р Болтаджиев. По думите му частните болници нямат никакъв интерес да купуват скъпо, защото това е все едно да бъркат в собствения си джоб. Те не трупали дългове.

Друг пример: д-р Болтаджиев намерил медицински монитори с 6 параметъра по интернет в САЩ за 1000 лв., а у нас с обществена поръчка можело да постигне не по-ниска цена от 4000 лв. и то при монитори с 4 параметъра. Затова той се принудил да купи няколко за собствена сметка, за да спести пари и да не го хванат в нарушение.

В момента проверяват много стриктно частните болници още и за нелегален софтуер, а също и дали са регистрирани като оператори на лични данни.


Коментари