Публикация

Как се лекуват гъбичките по ноктите

Интервю с доц. Мери Ганчева, дерматолог, относно гъбичните инфекциите.


Доц. Ганчева, гъбичките по ноктите са много разпространено заболяване. Какъв е причинителят?
Обикновено онихомикозата се причинява от истински гъбички, така наречените дерматофити, които са повече от 91% в случаите.

Защо толкова често ни тормозят?
Защото гъбичките са навсякъде около нас, обичат влажни и топли места - плажове, закрити и открити басейни, през зимата – сауни.

Кои боледуват повече?
Хора, които се изпотяват много, които носят тесни или гумени обувки, маратонки, които имат нарушение в периферната циркулация.

-brr-

Как протича заболяването?
Обикновено върху нокътната пластинка се появява петно, което е жълтеникаво или кафеникаво, то може да бъде на свободния ръб на нокътната плочка, може да бъде и на страничния ръб. Това петно постепенно започва да се уголемява, да достига до основата на нокътя, получава се деформация на нокътната пластинка, той губи своята еластичност, прозрачност, здравина, постепенно се удебелява, става трошлив, ронлив и може да се достигне и до една много тежка клинична картина. Пациентът изпитва болка, в някои случаи силна. Освен това една такава гъбичкова инфекция е рисков фактор за по нататъшна друга инфекция - червен вятър, при диабетици може да стигне и до гангрена.

Задължително ли трябва да се потърси лекарска помощ?
Задължително, защото е необходимо да се направи посявка, за да се види какъв вид е гъбичката и да се започне лечението.

Какво включва самото лечение. Може ли да бъде локално.
Не би могло да бъде локално, защото то не успява да достигне до пораженията на нокътя. Затова е необходимо вътрешно лечение. В България има всички видове препарати, но терапията трябва да бъде прецизирана от дерматолог, защото лечението на ноктите на краката се различава от това на ноктите на ръцете

В България има и така наречените генерични продукти с качеството на оригиналните. Тербинафин е точно такъв продукт.
Тербинафинът е едни от най-използваните системни антимикотици, който убива гъбичната клетка.

Коментари