Публикация

Децата са най-уязвими от слънчевите лъчи


Вече е известно, че 80% от ултравиолетовото натоварване на организма се реализира в детската възраст. От друга страна трябва да се има предвид, че кожата на децата е много по-чувствителна от тази на възрастните. Това се дължи на факта, че тя е по-тънка, съдържа по-малко меланоцити и следователно не е в състояние да образува големи количества пигмент.


Резултати от проведени наскоро изследвания доказват, че слънчевите изгаряния в детската възраст понижават имунната защита на организма. Това би могло да се отрази върху разпознаването и унищожаването на изродените клетки. И ако не се предотврати растежът и разпространението на пигментни клетки с увредена ДНК, възможно е да се развие меланом. Нарушението на имунната защита е ефект, който засяга целия организъм, поради което не е задължително туморът да се образува на облъчваните със слънчева светлина участъци. Без съмнение, всеки човек трябва да се стреми да свежда до минимум риска от появата на меланом.

Затова родителите трябва да знаят, че той се увеличава с:
- нарастване на броя на наличните пигментни бенки, особено при семейно предразположение.
- намаляване на възможностите за пигментообразуване – особено при силно русите и червенокоси индивиди.
- нарастване на броя на слънчевите изгаряния през детството.

Предпазване на детската кожа
Кърмачетата до 12 месечна възраст поради високата чувствителност на целия организъм към енергийно натоварване не бива изобщо да се излагат на слънце и трябва да се предпазват от директно облъчване.
Малките деца на възраст от една до две години обикновено понасят много добре краткотрайно слънчево облъчване на крайниците. Трябва да се има предвид особено високата чувствителност на кожата. Главата и тялото трябва винаги да са покрити и защитени. Като допълнителна защита могат да се използват слънцезащитни продукти на базата на микропигменти.
Децата от две до 12-годишна възраст трябва да се предпазват от прекомерно въздействие на слънцето много повече, отколкото възрастните.

Слънцезащитни продукти за деца
Те трябва да са съобразени със следното:
• висок защитен фактор
• възможно най-висок дял на микропигментите, ниско съдържание на абсорбиращи вещества или изцяло микропигменти
• водоустойчива основа
• да не съдържа ароматизатор
• да нямат в състава си консерванти (да се избегне натоварване с алергени).

Най-подходящи са мляко за тялото, кремове за лицето и устните, както и за участъците със силно UV-натоварване (нос, уши).
Понякога при най-малките кожата е суха и бедна на мазнини. При тях се препоръчва приложението на слънцезащитни продукти с по-богата на липиди база, например като емулсия вода/масло. При по-големите деца, при които започват проблемите с мазната и влажна кожа (комедони, акне), трябва да се прилагат слънцезащитни продукти на хидрогелна база. Не се препоръчват съдържащи алкохол разтвори.
Счита се, че до 18 години вече е приета около 50% от слънчевата светлина за целия живот, а това е количеството, което води до стареене и рак. Именно поради това кожата на децата трябва да се пази от рано.

Ето и няколко правила за защита на децата от слънчевата радиация:
- Деца под 3 години да не се излагат на силно слънце. Бебешката кожа може да изгори в слънчеви дни дори и на сянка.
- Да се пази кожата от слънцето дори и на по-тъмните деца, тя също лесно изгаря.
- Винаги да се мажат през летните месеци със слънцезащитни кремове. Закупените за детето фотопротективни препарати да се поставят в чантата му и, ако е на лагер, да се инструктират и учителите да го подсеща да се маже.
- Винаги да се използват препарати с висок слънцезащитен фактор.
- Децата да се приучват през лятото да носят шапки с широка периферия.
- Купувайте на децата дрехи от специален текстил със слънцезащитен фактор, да се пазят от директно облъчване гърбът и раменете.

Такива вече се продават в магазините на страните от Западна Европа, САЩ и Австралия. Предлагат се специални тениски, бански костюми, поли и панталони от тъкани с ултравиолетов филтър, които предпазват както от инфрачервените, така и от UV-лъчите. Те са издържани в стила на 20-те и 30-те години и са изработени от еластична материя. Освен с указания за начина на пране, са снабдени и със специален етикет, на който е посочен номерът на слънцезащитния им фактор. Идеята за създаване на тъкани, предпазващи кожата от ултравиолетовите и инфрачервените лъчи, се  е родил в лабораториите на химичните гиганти Циба-Гайги и Акцо Нобел.

Досега най-добрата преграда срещу слънчевата жарава бяха памучните и ленени материи в светли тонове. За разлика от обикновените тениски, които са със слънцезащитен фактор до 8, при новите той ще е от 12 нагоре. Засега интересът към тези дрехи е особено силен най-вече от страна на екваториалните държави, където според статистиката 70-75% от светлокожото население е застрашено от сериозни увреждания на епидермиса, включително и от рак на кожата.

Коментари