Публикация

Летни грижи за косата


През цялата година нашата коса всекидневно е подложена на стрес, свързан с промяната във времето, сезоните, влиянието на външната среда и не на последно място неправилните грижи, които полагаме за нея.

Често преди лятната отпуска ние започваме да се занимаваме с фигурата си, кожата, дрехите, но забравяме за косата. А след почивката забелязваме, че тя е изгорена от слънцето. Всъщност, за да я спасим от безпощадния горещ сезон, трябва да спазваме някои прости правила.

Правилното миене
1. Първо разрешете косата си и я изплакнете с топла вода (не гореща). Разпределете шампоана върху дланите си и леко масажирайте кожата на главата. Не бива силно да търкате.
2. Измиващите средства трябва да бъдат щадящи, но детските шампоани едва ли ще могат да заменят лечебните. Запомнете – шампоанът трябва задължително да подхожда на вашия тип коса, като през лятото за предпочитане са овлажняващите.
3. Избягвайте шампоани, които образуват много пяна. Те съдържат много синтетични миещи средства и силно сушат кожата на главата и косата.
4. Много важно е обилното измиване с топла, като накрая изплаквате с хладна вода.
5. Не забравяйте след измиването да ползвате балсами. Те трябва да бъдат от една серия с шампоана.
6. За да блести косата ви и да не стърчи в различни посоки, опитайте да я изплакнете със следната смес: 2 супени лъжици ябълков оцет, разтворени в един литър вода. Добре действа и лимоновият сок, прибавен във водата за последното изплакване.
7. След всички водни процедури косата трябва да се попие с хавлиена кърпа. Никога не трийте грубо мократа си коса – това ще доведе до нейната загуба и чупливост.

Правилното сушене
Запомнете – най-добрият сешоар през лятото е естественият. Само не си и помисляйте да сушите косата си на открито или още по-зле – на слънце. След измиване постойте поне половин час в закрито помещение.
Възползвайте се от опита на японските гейши, които се славят със своите дълги и блестящи коси. Те ги сушат, като внимателно ги завиват в кърпа от естествена коприна.

Разбира се, понякога не може да се мине без сешоар. В такъв случай трябва да знаете, че прекалено мокрите коси не бива нито да се сресват с четка, нито да се подсушават със сешоар. Дръжте уреда не по-близо от 15 см. Използвайте щадящ режим.

Коментари