Публикация

Не вадете кърлежите сами!


Тони Маринова разговаря с д-р Андрей Галев, началник на Центъра по военна епидемиология и хигиена към ВМА, за мерките при ухапване от кърлеж.


Д-р Галев, лаймската болест ли е най-разпространеното заболяване, причинявано от кърлежи.
Кърлежите принасят вирусни, бактериални, паразитни заболявания. Лаймската болест се върна от 93-а година на миналия век. Почти 20 г. я нямаше в България. Сега е в небивал разцвет. Пренася се от кучешкия кърлеж. И още едно заболяване се среща често - това е кримскта хеморагична треска, която е вирусно заболяване.

Чувала съм, че кърлежите причиняват и ку-треска
Това е заболяване, което се пренася по много механизми. В България имаше три големи епидемии от ку-треска през последните 3-4 години и причината беше недобре преварено козе мляко. Но може да се пренесе и чрез кърлежите. Наблюдава се ренесанс на инфекциозни заболявания пренесени чрез тези паразити и много богато разнообразие от трески.

Не е задължително всяко ухапване от кърлеж да ни зарази. Колко време е необходимо за предаване на инфекцията? Обикновено ухапването от кърлеж не се усеща.
Не се усеща, защото в слюнката на кърлежа освен ензими, които улесняват проникването, има и анестетични средства, които премахват болката, докато не забележим, че имаме кърлеж, който се е напил достатъчно с кръв. Колкото по-дълго престои кърлежът, толкова по-голям е шансът да се заразим.

Как трябва да се обезвреди кърлежът? Много популярно е да се вземе памук с олио и да се задуши?
При задушаването кърлежът повръща част от инфекциозния материал, с който е заразен. Препоръчвам хората, ухапани от кърлеж, да посетят хирурзи, да не ги вадят сами. Много често хората почистват домашните си любимци. Това е начин на заразяване с марсилска треска

Трябва ли да се дезинфекцира мястото и какво трябва да се направи след това?
Задължително с йод, йодасепт, риванол. Да се направи профилактика срещу тетанус, който също се пренася от кърлежите, кръвна картина. Инкубационният период за марсилската треска е от 3 до 10-12 дни, клиничната картина се проявява с много висока температура, отпадналост, болки по мускулите и ставите и след около 3-4 дни се появява и обривът. На мястото на ухапването се появява черно петно, обриви по дланите и ходилата. Заболяването се нарича още пъпчеста треска. Може да се засегнат черен дроб, бъбреци. За лаймската болест инкубационният период е от 3-40 дни.

Тези инфекции се лекуват, нали?
Хубавото е, че се лекуват. Колкото по-рано, толкова по-добре. Един добър препарат е Сумамед, подходящ и при бременни, и при деца. Хубаво е да се приемат витамини от групата В, кисело мляко, Сарженор при хроничната умора.

Коментари