Публикация

Комбинацията от фолиева киселина, омега 3 мастни киселини и йод е оптимална за бременната

Осигурява правилното развитие на плода и жизнения тонус на бъдещата майка, твърди специалистът


Интервю с д-р Вяра Джонгова, акушер-гинеколог в МЦ "Лора"

 

Кое е най-необходимото, което бъдещата майка трябва да предприеме, за да има здраво бебе?

- Най-важното е да знае, че майчинството не започва дори с началото на бременността. Има неща, които трябва да се направят преди това. Несъмнено бъдещата майка трябва да се прости с вредни навици като пушенето и алкохола. Бременността не е болест, но е физиологично състояние, което изисква малко по-различен начин на живот. Задължително е да се промени режимът на хранене, като обичайните количества се разделят на по-малки порции, приемани по-често. Няма вредни храни, има вредни количества. Препоръчително е да се ограничи тежката физическа работа, натоварващите фитнес упражнения, без да се прекратява физическата активност като цяло.

 

Началото или краят на бременността изискват по-голямо внимание от медицинска гледна точка? 

- Началото. Напоследък във Фондацията за пренатална медицина в Лондон дори се обсъжда промяна на протокола за наблюдение, като се отделя повече внимание на първите три месеца от бременността. Тогава се формират органите и системите на бебето и е изключително важно в този период да се предприемат мерки за намаляване на рисковете от някои вродени заболявания. Например активно съветваме жените, които планират бременност, да приемат фолиева киселина профилактично срещу едно много сериозно вродено заболяване - спина бифида. 

Жените трябва да знаят, че е особено важно да започнат да я приемат поне 6 месеца преди забременяването и не трябва да я спират по време на цялата бременност, защото В9 има участие в профилактиката на спина бифида, но е необходим и на майката. Това е витамин, който организмът не може да си осигурява сам. Много малко от храните, които приемаме, го съдържат. Това са само житните култури и  животинските субпродукти. Всички имаме значителен недостиг на фолиева киселина, съответно и на  желязо. Затова бременните често страдат от желязодефицитни анемии. 

 

Как точно фолиевата киселина помага на бременната?

- Според някои изследвания тя намалява и риска от развитие на едно много тежко усложнение на последния триместър от бременността – високото кръвно налягане, което в тежки форми е животозастрашаващо състояние и за майката, и за плода. 

 

- Каква е препоръката ви за приемане на добавки, от кога и какви - в най-общия случай, разбира се.

- Витамините за бременни трябва да бъдат предписани от лекар, а жените масово си самоназначават витамини. Но например витамин А, който иначе е един прекрасен витамин, в първите три месеца на бременността не се дава. Защото предозирането му може да доведе до уродство на плода. Конкретно подхождаме винаги, но в общия случай – няколко са веществата, които имат изключително значение за развитието на бебето и трябва да присъстват както в храната, така и да се дадат като добавки. Не е само фолиевата киселина.

 

Препаратът „Огестан” е с уникален състав и няма аналог сред голямата кохорта мултивитамини за бременни. В него са включени само най-необходимите за развитието на плода, както и за поддържането на нормалната функция на майчиния организъм вещества. В първите три месеца от развитието на бебето се грижим не само за невралната тръба, тогава се развиват мозъкът, периферната нервна система, бъбреците, сърцето, очите, сетивата. 

 

 

 

 

 

В този препарат се съдържат веществата, които без, грубо казано, да „помпат” бебето, могат да му осигурят не само нормално вътреутробно развитие, но и добро нервно-психическо развитие след раждането. „Огестан” съдържа ненаситени омега 3 мастни киселини, фолиева киселина, витамин D3 и йод. Вещества, които са изключително важни за всички нас, а за растящия организъм са от особено значение. Той е особено подходящ за жени, които плануват майчинство, защото всичките тези съставки създават добър баланс в организма и го подготвят за бременността и майчинството.

Коментари