Публикация

Доц. Любомир Хараланов: Световъртежът е вестибуларен проблем, замайването може да е от високо кръвно,

Трябва точно да се определи причината за "виене на свят" и шум в ушите, твърди началникът на Клиниката по неврология в Националната кардиологична болница


Вестибуларната система е една от най-старите в еволюцията. Тя е мощна система в развитието на целия животински свят, където всичко е свързано с ориентацията. При човека във връзка с изправения стоеж е още по-усъвършенствана. Но при него част от коровото представителство на вестибуларната система се използва от лимбичната система на главния мозък, която е свързана с емоциите. Т.е. всяко едно вестибуларно дразнене веднага информира първичното представителство на вестибуларния анализатор и по директен път стимулира емоциите. Затова истинското вестибуларно дразнене се преживява от човека изключително емоционално предизвиква страх. Тогава той незабавно търси помощ. Когато се каже „вие ми се свят”, трябва да се знае, че става дума за вестибуларен проблем.

За разлика от него 

замайването е глобален симптом на нестабилност

общомозъчен симптом. То е свързано с усещане, че нещо се случва нещо необичайно, но няма истински световъртеж. Тогава човек обикновено е склонен да не обръща внимание, да търпи. Причината за замайването може да е игра на кръвното налягане, приближаване на границите му, т.е. ситуация, когато има по-дифузно неоросяване на мозъчните хемисфери. Българинът често не обръща внимание на подобно замайване и затова често свиква да си ходи с високото кръвно. Това е опасно. Затова трябва да се търси лекар още при поява на симптома, а не да се чака да стане лошо и да и обладае страха.

Клиниката по неврология в Националната кардиологична болница има възможност за подробно изследване, за да установи дали причината за оплакването е световъртеж или замайване, когато пациентите с оплакване световъртеж или шум в ушите постъпват по спешност.  Ако се установи, че вестибуларната система е засегната, трябва да се провери на какво ниво – дали на ниво лабиринт (вътрешно ухо), периферни пътища на слухово-вестибуларния нерв или пътищата вътре в централната нервна система до кората. 

Затова се налагат допълнителни изследвания

Задължително се правят слухови предизвикани потенциали и аудиограма, за да се види дали вестибуларният анализатор в съчетание със слуховия не са засегнати от някакъв процес, най-общо казано. Така че методиката много точно ни показва къде може да е засегнат слухът – дали във вътрешното ухо, дали в слуховата част на вестибуларния нерв. Тук трябва да се отбележи една особеност – когато е на ниво нерв, проблемът е общ, слухов и вестибуларен.
Когато има комбинирано слухово и вестибуларно нарушение, то е много често или във вътрешното ухо, или в самия нерв и в голяма част от случаите – в ствола на мозъка. В хемисферата вече нещата се отделят. Следващата ни стъпка е комбинирано лечение. Ако причината е съдова, даваме съдоразширяващи препарати – например новият продукт Ginkofol , което позволява храненето на нервната клетка и същевременно дава възможност да се повлияе на рецепторите на вътрешното ухо, както и да се постигне допълнително съдоразширяващ ефект от екстракта на Гинко билоба. В практиката си използваме Гинко билоба продуктите при различните възможни причини за световъртеж. Нашата клиника работи изцяло с Ginkofol вече около 6 месеца, като заменихме с него другите лекарствени форми, тъй като е по-удобен приемът – 3 пъти по 60 мг. 

Коментари