Публикация

1200 фармацевти се събраха в Пловдив на Българските фармацевтични дни

Участниците във форума почетоха с едноминутно мълчание жертвите на наводненията. Организираха кампания в помощ на пострадалите.


С едноминутно мълчание в памет на жертвите от наводненията започнаха Българските фармацевтични дни 2014. Форумът, който се организира за осми пореден път, се провежда в Международен панаир в Пловдив на 21 и 22 юни и на него присъстват 1200 души. По традиция той се прави в навечерието на професионалния празник на фармацевтите – Еньовден, който се чества на 24 юни.Основна тема на научната сесия тази година е ролята на фармацевта за контрол на рисковите фактори за хипертонията.

Ние не оставаме безучастни към трагедията във Варна, Велико Търново и Добрич, каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. От името на колегите си той поднесе съболезнования към близките на загиналите в стихията и обяви, че управителният съвет инициира кампания за събиране на средства за пострадалите. По време на форума ще бъдат поставени урни, където ще се събират дарения. Средствата ще бъдат предоставени на регионалните колегии в пострадалите райони, които най-добре могат да преценят къде да бъде насочена помощта.

На форума стана ясно, че магистър-фармацевтите вече ще имат Европейска професионална карта. По този начин пациентите ще знаят към кого да се обръщат за съвет и помощ, когато се налага доизясняване действието на определен медикамент. Картата е не само инструмент за идентификация на фармацевтите, а ще им дава достъп и до различни електронни услуги.

Събитието в Пловдив дава възможност за среща на съсловието, но и за провеждане на широка дискусия по проблемите в сектора. Специален гост на проявата е Ян Смитс, зам.-председател на фармацевтичната група на ЕС. Той участва с лекция за новата роля на фармацевта в общественото здравеопазване в Европа.

По време на Българските фармацевтични дни се присъждат награди за Регионална колегия на 2014-а, за магистър-фармацевт на годината и за продукти в 9 категории. Престижните награди се връчват на тържествена церемония на 21 юни.

Коментари