Публикация

Елитът на световната урология се събра в София

В столицата се срещнаха над 350 водещи специалисти от всички континенти за XXV Световен конгрес по видеоурология.


За първи път България беше домакин на урологичен форум на световно ниво. В столицата се срещнаха над 350 водещи специалисти от всички континенти за XXV Световен конгрес по видеоурология. Програмата включваше 116 видеопрезентации и 86 постера по теми, свързани с онкоурологията, уролитиазата, съвременни методи за диагностика, симулатори в урологията, както и серия практически сесии по лапароскопска и ендоскопска урология и приложение на лазерни технологии. Сред лекторите в конгреса беше и проф. Артър Смит от Американската асоциация по ендоурология, с изключителен принос за утвърждаването на тази специалност.

От наша страна конгресът е организиран от Българското дружество по урология. С доц. Марин Георгиев, председател на организационния комитет, разговаря Георги Георгиев.

- Доц. Георгиев, как България успя да спечели домакинството на толкова престижен научен форум?

-Това е оценка за усилията на нашата урологична школа за развитието на ендоурологията. Факт е, че ние прилагаме всички съвременни методи за диагностика и лечение. Поддържаме постоянни професионални контакти с колегите ни от целия свят, за да сме в крак с модерните тенденции за лечение в нашата област. Неслучайно в конгреса участват специалисти от много държави, сред които Русия, САЩ, Австралия, Индия. За нас е чест присъствието на бащата на ендоурологията проф. Артър Смит. Самият той беше приятно впечатлен от големия брой научни презентации и от контактите си с българските уролози. Използвам случая да благодаря на компаниите в областта на фармацията и медицинската техника, които ни помогнаха да организираме събитието на ниво. В днешно време урологията е немислима без високите технологии. Именно чрез тях през последните години драстично се промени лечението на редица заболявания.

- С какво този конгрес е различен от традиционните медицински форуми?

-Основно с това, че наблегнахме на практическата част. Колегите на практика участваха интерактивно, а не бяха просто пасивни наблюдатели. Това е от голяма полза за тяхната квалификация, защото демонстрациите бяха извършвани от наистина водещи специалисти. Всеки от присъстващите колеги имаше възможност лично да дискутира с лекторите по различни теми и да обсъжда с тях конкретни клинични случаи. Ние събрахме цвета на световната урология и това със сигурност ще повиши нивото на тази специалност и в България.

- Кои бяха все пак основните акценти?

- Те бяха свързани с високотехнологичните възможности за лечение на туморите на отделителната система, на бъбречнокаменната болест, различните вродени аномалии, заболяванията на простатата и пикочния мехур. Цяла видеосесия беше посветена на „Катастрофите в урологията”. Изключително е полезно да се поучаваме и от негативния опит и грешките, за да не бъдат допускани отново.

- Бяха ли представени нови оперативни техники?

- Разбира се, това е идеята на всеки научен форум! А урологията е хирургична специалност. Разгледахме последните миниинвазивни методи, позволяващи максимално съхраняване на заболелите структури и много по-бързо възстановяване на пациентите. Специално по отношение на операциите върху простатата най-големите експерти демонстрираха ефекта от инвазивните техники – различните видове лазери, резекционни техники с електричество, както и на робота Да Винчи, когато се оперира доброкачествена простатна хиперплазия. Съвременната медицина отдавна държи сметка не само за качеството на лечението, но и за времето, през което човек е извън нормалното си всекидневие. По същата схема бяха представени операциите върху бъбрек, уретери, пикочен мехур.

- Къде се намира България в картата на световната урология?

- Самият факт, че успяхме да спечелим домакинството на този форум, показва какво е нивото в страната ни. Реално ние прилагаме всички съвременни диагностични и оперативни методи, включително и чрез робота Да Винчи. Ако говорим за медикаментозната терапия при тумори и други заболявания в нашата област, няма лекарства, които да не се прилагат и за нашите пациенти. Ограниченията са само финансови, а не чисто медицински. По отношение на ендоурологията единствената ни разлика с най-напредналите държави е, че при нас все още малко центрове прилагат върховите технологии. Но това със сигурност ще се променя през идните години.

Коментари