Публикация

Нина Айвазова, ембриолог в МЦ КИРМ Плевен: Екипната работа, високият професионализъм и индивидуалното отношение към всяка двойка, са тайната към успеха в ин витро процедурите

Нина Айвазова е ембриолог в Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета” гр. Плевен от 2007 г. и е отговорно лице по асистирана репродукция.


  • Нина Айвазова е ембриолог в Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета” гр. Плевен от 2007 г. и е отговорно лице по асистирана репродукция.
  • От 2003 г. е с образователна степен бакалавър по молекулярна биология, Софийски Университет „Св. Климент Охридски”.
    От 2006 г. е с магистърска степен с отличие по Клинична химия и молекулярна диагностика в Софийки Университет „Св. Климент Охридски”. Дипломната й работа е на тема „Влияние на прогестерона върху лимфоцитната активация”, разработена в Институт по биология и имунология на размножаването „Акад. Кирил Братанов”– БАН, София.
  • От 2005 до 2006 г. е биолог в секция „Молекулярна имунология” към Институт по биология и имунология на размножаването "Акад. Кирил Братанов " - Българска академия на науките , София.
  • От 2012 г. е задочен докторант в секция “Имунобиология на размножаването”,Институт по биология и имунология на размножаването – БАН.
  • Специализациите и курсовете й са: 2006 г.Rinehart Center for Reproductive Medicine, CARI Reproductive Institute, Millenova Immunology Laboratories, Chicago, IL, USA. Курс “Основи на асистираните репродуктивни технологии и имунологичната диагностика в репродуктивната медицина”, под ръководството на проф. Каролин Кулам, д-р Джон Райнхарт и д-р Румен Русев.2006 г.Университетски ин витро център – Варна, Курс по асистирани репродуктивни техники, под ръководството на д-р Кателия Александров.
  • 2008 г. Солун , Гърция - Molecular Reproductive Medicine, 4th Course on Molecular Basis and Translational Studies in Reproductive Medicine, ESHRE;
  • 2009 г. Болоня, Италия - The search for excellence in IVF laboratories: towards “the best”, ESHRE;
  • 2011 г. Залцбург , Австрия - Practical aspects of non invasive selection of gametes, embryos and blastocysts in a modern IVF laboratory, ESHRE.
  • МЦ КИРМ Плевен е центърът, който изнася редовно информация за постигнатата успеваемост на ин витро процедурите. Каква е тайната на високата успеваемост, която отчитате?
  • „Висока успеваемост” е твърде субективно понятие. Всяка успешна процедура е сто процента успех за конкретната двойка, и всеки отрицателен тест е дълбока лична трагедия, но ако говорим за статистика, тайни няма. Истината е, че екипната работа, високият професионализъм и индивидуалното отношение към проблема на всяка една двойка, са много важни за постигане на положителен краен резултат. Не на последно място е доверието между пациентите и целият екип, който се грижи за разрешаване на проблема.
  • Къде се намира центърът в Плевен по успеваемост в сравнение със световните тенденции?
  • Резултатите, които постигаме са сравними с тези докладвани в световен мащаб, като за нас положителен краен резултат от една процедура е раждането на живо и здраво дете. Пътят до този резултат е дълъг и труден, свързан е с много разочарования и непрестанна борба. Ние като специалисти не спираме да търсим отговорите на въпросите, които ежедневно изникват пред нас, много е важно да сверяваш часовника си в световен мащаб и да продължаваш да се развиваш, длъжни сме да го правим не само заради самите нас, но и заради нашите пациенти. Отговорността ни към тях е огромна. Смятам, че в това се крие тайната на успеха.
  • Донорските програми са успешни, на какво се дължи това?
  • Съвсем нормално е да бъде така, обратното би било доста притеснително като факт. Причината, е че донорките са здрави, млади жени с доказана и реализирана репродуктивна функция. Те минават през много критерии за подбор ( изследвания и консултации с различни специалисти), преди да бъдат одобрени като донори. Съществуването на такива програми, дава възможност на много жени да изпитат всички радости от майчинстовто. И тук не става въпрос само за жени в напреднала възраст. Все повече се задълбочава проблема с преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв, което поставя млади жени, в репродуктивна възраст, пред проблема избор на донорски яйцеклетки, като единствен вариант за постигане и износване на бременност. Причините за това са много и комплексни, свързани най-вече с начина на живот, който водим, стреса, замърсяването на околната среда. Трябва да се обръща повече внимание на тези проблеми в общественото пространство, би било огромна грешка донорсвото на яйцеклетки да се заклеймява, а може би трябва да се работи в посока на строго законово регулиране на тази дейност и осъществяване на стриктен контрол върху процедурата по даряване, без това да пречи на процеса.  

Коментари