Публикация

Шест болести, свързани с проблеми в ставите

Свикнали сме да възприемаме болките в ставите като следствие от прекомерно физическо натоварване, травми или стареенето на организма. Оказва се обаче, че редица болести са пряко или косвено свързани с костната система и нейното състояние.


Свикнали сме да възприемаме болките в ставите като следствие от прекомерно физическо натоварване, травми или стареенето на организма. Оказва се обаче, че редица болести са пряко или косвено свързани с костната система и нейното състояние. Затова грижейки се за здравината и еластичността на ставните връзки, ние всъщност се предпазваме и от заболявания, много по-сериозни от временно неразположение или умора. Ето на кои болести могат да окажат влияние проблемните стави:

Анемия. Хората с анемия страдат от недостиг на червени кръвни телца или имат дефицит на червени кръвни клетки. Тъй като функцията им е да пренасят кислород в организма, поддържането на определено количество е много важно. Появата на кислороден дефицит създава проблеми, които включват ставна болка и подуване, симптоми подобни на артрит. Той може и да се появи при кръвни клетки, които по някаква причина не произвеждат хемоглобин. Ставите на ръцете и краката започват да се подуват и местата са болезнени при допир.

Заболяване на сърцето. Сърдечните заболявания са в пряка зависимост от ставното състояние. Оказа се, че влошаването на единия орган води до аналогичен проблем с другия. В действителност тази свързаност засяга 57% от възрастните със сърдечни заболявания. А в случая на пациенти с ревматоиден артрит, честотата е много по-висока. Могат да се появят и симптоми на диабет или високо кръвно налягане.

Остеопороза. Това е може би най-пряко свързаната болест със ставите, но тук ще поговорим за нейната поява следствие на прекомерно хранене и липса на движение. Една от причините за това може да се окаже и раждането, но като цяло ставните проблеми могат да провокират много по-тревожни за здравето състояния.

Шипове. Това е заболяване на опорно-двигателната система и представлява формиране на ново костно образование върху съществуваща кост. Характерно е за по-възрастните и е по-често срещано при хора, които се занимават с физическа работа. Свикнали сме да ги свързваме с болки и схващане във врата, но ставите са основна причина за появата им. Новата костна маса може да притисне нерви, кръвоносни съдове и да доведе до обездвижване и деформация.

Подагра. Въпреки, че погрешно се смята, че е само факт от миналото, тази форма на артрита е причинена от натрупването на кристали на пикочната киселина в ставите. Обикновено областта е големият пръст на крака, но усещането е много болезнено, ставата се подува и зачервява.

Фиброза. Тази по-малко позната болест може да се появи след възпаления в белия, черния дроб или далак. Цироза или туберкулоза могат да инфектират от своя страна ставните връзки, капсули и сухожилията.

Очевидно е, че връзката между ставите и всички останали органи е важна и трябва да се отнасяме сериозно към поддържането на здрава костна и ставна системи. Спортуване, диети и поддържане на нивото на колаген ще гарантират еластични и здрави стави. Затова решението е Артилейн – продуктът, създаден да върне удоволствието от безпроблемното движение. Нещо повече, тъй като съдържа в своя състав значителен процент колаген и хиалуронова киселина, а това са двете най- важни съставки за здравите стави. Артилейн можа да бъде ваш помощник ако сте в период на по-заседнал начин на живот. Или в случай, че физическото напрежение започва да става прекалено голямо. Провеждането на един цикъл на прием не само ще подобри състоянието на ставните връзки, но ще се окаже сериозна превенция пред други болести. Не се колебайте, а последвайте примера на десетките доволни хора, за които вече движението не е усилие, а радост. 

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Болки в ставите Шипове Остеопороза Подагра Шипове Остеопороза Подагра анемия фиброза Заболяване на сърцето

Коментари