Публикация

Повърхностен тромбофлебит


Разширените вени
Заболяванията на венозните съдове на долните крайници са много и разнообразни, но днес са обединени чрез термина „хронична венозна недостатъчност”. Най-разпространени са разширените вени на краката, т.нар. варикозна болест, характеризираща се с поява на разширени и нагънати подкожни вени. Такива вени причиняват сериозен дискомфорт на болните с оплаквания от тежест, напрегнатост, парене, болки, мускулни крампи и преходен оток около глезените. Повечето пациенти, обаче, привикват към тези неприятни симптоми на варикозната болест и с помощта на хапчета, мазила и еластични чорапи се нагаждат към заболяването си, отказвайки модерното радикално лечение. Проблемът е, че варикозните вени много често се усложняват с повърхностен тромбофлебит. Това заболяване представлява възпалителен процес на венозната стена, което неизбежно предизвиква образуване на тромби във вената и разпространение на възпалението върху околната кожа.

Причините за повърхностния тромбофлебит често остават неизяснени, но главно предразположение за появата му са именно варикозните вени. В някои случаи се установяват и други съпътстващи причини, като например травми, ухапвания от насекоми, възпаления на околовенозните тъкани, медицински манипулации върху вената (многократни пункции, катетеризации) и други. Напоследък честа причина за повърхностен тромбофлебит са многократните венозни инжекции с наркотици, като в подобни случаи може да се регистрира и редкият иначе гноен (инфектиран) тромбофлебит.

Симптомите на страданието са предимно местни, в участъка на процеса – спонтанна болка и силна болезненост при натиск, зачервяване и оток на кожата около вената, както и „втвърдяване” на тромбозиралия участък от вената поради запълването й от твърди тромботични маси. При опипване вената е шнуровидно уплътнена, болезнена. Острият период на възпалителни промени при адекватно лечение не продължава повече от една-две седмици. Тромбите във вените, обаче, се разграждат много бавно в организма – този процес, в зависимост от големината на съсирека, може да продължи с месеци, създавайки дискомфорт за болния, риск за нова поява на възпалителния процес и нерядко налага дори оперативно лечение.

Съвременното лечение на повърхностния тромбофлебит не изисква лежане, даже напротив, препоръчва се умерено движение в дома и на близки разстояния. При много разпространен процес се налага поне едноседмично лечение в дома, но без обездвижване. Основното лечение на тромбофлебита днес е това, което е насочено директно към процеса чрез различни локално действащи мазила. Отскоро на българския пазар се намира най-новият и най-ефикасен медикамент за повлияване на повърхностният тромбофлебит, който съдържа 2400 IU/g хепарин под формата на спрей за локално приложение.

Продуктът съдържа комплекс от липозоми (носител) с високо дозиран хепарин (активно вещество). Благодарение на липозомите хепаринът преминава бързо и дълбоко в кожата и подкожната мастна тъкан и така се поддържа оптимална бионаличност на активното вещество в областта на възпалителните изменения и тромботичните маси. Установено е, че след петдневно лечение с хепариновия спрей микроциркулацията нараства с 220%, а болката и възпалението намаляват с над 50% (измерени по специална скала). В този смисъл ефектът от спрея надминава няколко кратно останалите известни локално действащи медикаменти и се изравнява по резултати с инжекционното приложение на многократно по-скъпите нискомолекулярни хепарини, които се използват само по изключение при най-тежките и трудно лечими случаи.

За период от 7-14 дни хепариновият спрей премахва възпалителния процес и довежда до значително намаляване или пълно лизиране (разграждане) на тромбите, като при това не причинява странични явления, поради което може да се използва и при бременни жени. Бърз ефект има приложението на медикамента и при травми, подкожни травматични или след-инжекционни кръвоизливи, контузии и други посттравматични усложнения. Благоприятно се повлияват от този спрей и отоците от венозен произход и болките в участъците на напрегнати варикозни вени.

Хепариновият спрей се пръска и леко втрива в кожата 4 пъти на едно и също място, 3 пъти дневно (3х4), след което бързо се резорбира без да цапа дрехите и без необходимост от покриваща превръзка. При повърхностен тромбофлебит със силни болки към местното лечение с хепаринов спрей 2400 IU/g се препоръчва и 5-7 дневно лечение с нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Тази лекарствена комбинация днес се смята за най-ефикасна и значително скъсяваща лечебния период в сравнение с други лечебни методи.

Коментари