Публикация

Доц. Румяна Янкова: Доста от хората с меланом са преживели тежки слънчеви изгаряния в детството си

Деветата регионална конференция на дружеството на кожнителекари се проведе в „Новотел Пловдив“ на 27 и 28 юни. За основните теми, които обсъждаха участниците в конференцията, разговаряхме с доц. Румяна Янкова, председател на организационния комитет.


Деветата регионална конференция на дружеството на кожнителекари се проведе в „Новотел Пловдив“ на 27 и 28 юни. На традиционния научен форум бяха дискутирани най-актуалните теми в областта на дерматологията и венерологията. Бяха представени последните новости в дерматологичната диагностика и терапия. С лекции се включиха водещи специалисти от страната, а на изложбените щандове известни фармацевтични и козметични фирми презентираха своите най-нови продукти.

За основните теми, които обсъждаха участниците в конференцията, разговаряхме с доц. Румяна Янкова, председател на организационния комитет и ръководител на катедрата по дерматология и венерология в Медицински университет в Пловдив.

  • -Какви са акцентите в програмата на 9-та Регионална конференция на дружеството на пловдивските кожни лекари?
  • -Като специалисти обръщаме сериозно внимание на придобитите булозни дерматози или мехурестите образувания в детската възраст. Те са сериозен проблем и за да се проведе правилното лечение, трябва да се постави точна диагноза.
  • Другият акцент е псориазисът, което е сериозно заболяване при това за цял живот. Състоянието на пациентите се подобрява в определен момент, след това се влошава. Сега има възможности да се провежда по-добро лечение с модерни методи – т.нар. биологични препарати, които въздействат по пътя на имунната система. В света отдавна се работи с тях, но у нас все още не са навлезли, повечето са в сферата на проучванията. Някои от тях дават странични явления и контролът при прилагането трябва да е сериозен, но са шанс за пациенти с тежки форми на болестта.
  • -Какъв процент от хората са засегнати от псориазис?
  • -Според световни изследвания те са между 2 и 4 процента в различните региони. Това означава, че псориазисът е доста сериозно и масово заболяване.
  • -Опасно ли е лечението с мехлеми, приготвени от билкари, които заливат с офертите си интернет?
  • -Не би било опасно, ако се прилагат мазила, които омекчават и овлажняват кожата, защото сухотата е голям проблем за тези болни, както се знае. Може да се прилагат, но терапевтичните възможности на тези средства не са много сериозни, ефектът е временен. Ако е нещо индиферентно, може да се приеме като част от козметиката. Разбира се, има начини лечебните средства да бъдат утвърдени и регистрирани, преди да се предлагат на пациентите. И така е редно да се процедира.
  • -Но да се върнем на темите на конференцията…
  • -Конференцията ще се занимава с проблемите на кожния еритемен лупус – диагностика, проявите на болестта. Слава Богу не е толкова често, но е сериозно заболяване.
  • Интересен и много актуален въпрос са и гъбичните заболявания на ноктите при децата. Кожата на краката им доста често се поразява от обувките, които носят – маратонките. Получава се т.нар. крак на атлетите, както го наричат английските медици.
  • На конференцията има теми, свързани с естетичната медицина. Този раздел не може да бъде оставен извън дерматологията, защото не само в последно време, а и от преди, има доста хора, които прилагат неподходящи средства.
  • Друг акцент са продуктите за чувствителна и нетолерантна кожа, защото тази група от пациенти непрекъснато расте поради химизацията. Като алерголог знам колко много хора страдат от влиянията на външната среда, а тези продукти, наред с лечението, помагат и кожата да се възстанови по-бързо.
  • Защитата от ултравиолетовите лъчи с възможностите на препаратите ще бъдат разгледани също. Те са адекватни, когато са с регистрация. Има много точни и по-широки критерии – за предпазване не само от UVВ, но и от UVА лъчите, които не предизвикват изгаряне, но имат отношение към формирането на кожния рак.
  • -Как да избират хората защитно средство, за да не попаднат на фалшификат?
  • -При избора на продукт може да се разчитана съвета на лекари и на фармацевти, но е много по-важно да се знае, че два часа след нанасянето препаратът трябва да бъде подновен, защото иначе спира да действа. Някои от тях имат известна водо- и пясъкоустойчивост, но е известно, че дори 10 минути след изпотяването защитата се редуцира и дори отпада.
  • Козметичните препарати трябва да се прилагат от хора със светла кожа и от децата, защото тяхната е много нежна. При голяма част от пациентите с меланом, който е изключително злокачествен, се установява, че в детството си са преживели тежки слънчеви изгаряния.
  • Колкото до фалшификатите, то те са на фирми, които не са утвърдени във фотозащитата. Сега многопроизводители предлагат продукти, за които ние не можем да кажем до колко са изследвани.

Коментари