Доц. Румяна Янкова: Доста от хората с меланом са преживели тежки слънчеви изгаряния в детството си
28.06
Ирена Чернишева
Ирена Чернишева
Експерт
Доц. Румяна Янкова: Доста от хората с меланом са преживели тежки слънчеви изгаряния в детството си

Доц. Румяна Янкова: Доста от хората с меланом са преживели тежки слънчеви изгаряния в детството си

Деветата регионална конференция на дружеството на кожнителекари се проведе в „Новотел Пловдив“ на 27 и 28 юни. За основните теми, които обсъждаха участниците в конференцията, разговаряхме с доц. Румяна Янкова, председател на организационния комитет.

Деветата регионална конференция на дружеството на кожнителекари се проведе в „Новотел Пловдив“ на 27 и 28 юни. На традиционния научен форум бяха дискутирани най-актуалните теми в областта на дерматологията и венерологията. Бяха представени последните новости в дерматологичната диагностика и терапия. С лекции се включиха водещи специалисти от страната, а на изложбените щандове известни фармацевтични и козметични фирми презентираха своите най-нови продукти.

За основните теми, които обсъждаха участниците в конференцията, разговаряхме с доц. Румяна Янкова, председател на организационния комитет и ръководител на катедрата по дерматология и венерология в Медицински университет в Пловдив.

 • -Какви са акцентите в програмата на 9-та Регионална конференция на дружеството на пловдивските кожни лекари?
 • -Като специалисти обръщаме сериозно внимание на придобитите булозни дерматози или мехурестите образувания в детската възраст. Те са сериозен проблем и за да се проведе правилното лечение, трябва да се постави точна диагноза.
 • Другият акцент е псориазисът, което е сериозно заболяване при това за цял живот. Състоянието на пациентите се подобрява в определен момент, след това се влошава. Сега има възможности да се провежда по-добро лечение с модерни методи – т.нар. биологични препарати, които въздействат по пътя на имунната система. В света отдавна се работи с тях, но у нас все още не са навлезли, повечето са в сферата на проучванията. Някои от тях дават странични явления и контролът при прилагането трябва да е сериозен, но са шанс за пациенти с тежки форми на болестта.
 • -Какъв процент от хората са засегнати от псориазис?
 • -Според световни изследвания те са между 2 и 4 процента в различните региони. Това означава, че псориазисът е доста сериозно и масово заболяване.
 • -Опасно ли е лечението с мехлеми, приготвени от билкари, които заливат с офертите си интернет?
 • -Не би било опасно, ако се прилагат мазила, които омекчават и овлажняват кожата, защото сухотата е голям проблем за тези болни, както се знае. Може да се прилагат, но терапевтичните възможности на тези средства не са много сериозни, ефектът е временен. Ако е нещо индиферентно, може да се приеме като част от козметиката. Разбира се, има начини лечебните средства да бъдат утвърдени и регистрирани, преди да се предлагат на пациентите. И така е редно да се процедира.
 • -Но да се върнем на темите на конференцията…
 • -Конференцията ще се занимава с проблемите на кожния еритемен лупус – диагностика, проявите на болестта. Слава Богу не е толкова често, но е сериозно заболяване.
 • Интересен и много актуален въпрос са и гъбичните заболявания на ноктите при децата. Кожата на краката им доста често се поразява от обувките, които носят – маратонките. Получава се т.нар. крак на атлетите, както го наричат английските медици.
 • На конференцията има теми, свързани с естетичната медицина. Този раздел не може да бъде оставен извън дерматологията, защото не само в последно време, а и от преди, има доста хора, които прилагат неподходящи средства.
 • Друг акцент са продуктите за чувствителна и нетолерантна кожа, защото тази група от пациенти непрекъснато расте поради химизацията. Като алерголог знам колко много хора страдат от влиянията на външната среда, а тези продукти, наред с лечението, помагат и кожата да се възстанови по-бързо.
 • Защитата от ултравиолетовите лъчи с възможностите на препаратите ще бъдат разгледани също. Те са адекватни, когато са с регистрация. Има много точни и по-широки критерии – за предпазване не само от UVВ, но и от UVА лъчите, които не предизвикват изгаряне, но имат отношение към формирането на кожния рак.
 • -Как да избират хората защитно средство, за да не попаднат на фалшификат?
 • -При избора на продукт може да се разчитана съвета на лекари и на фармацевти, но е много по-важно да се знае, че два часа след нанасянето препаратът трябва да бъде подновен, защото иначе спира да действа. Някои от тях имат известна водо- и пясъкоустойчивост, но е известно, че дори 10 минути след изпотяването защитата се редуцира и дори отпада.
 • Козметичните препарати трябва да се прилагат от хора със светла кожа и от децата, защото тяхната е много нежна. При голяма част от пациентите с меланом, който е изключително злокачествен, се установява, че в детството си са преживели тежки слънчеви изгаряния.
 • Колкото до фалшификатите, то те са на фирми, които не са утвърдени във фотозащитата. Сега многопроизводители предлагат продукти, за които ние не можем да кажем до колко са изследвани.
Реклама

Мнения