Публикация

Първата сериозна инвестиция на Израел в областта на здравеопазването – в Пловдив

Посланикът на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз и кметът на Пловдив Иван Тотев разгледаха най-новия ин витро център, който започва работа под тепетата – Ню Лайф


Посланикът на Държавата Израел у нас Н.Пр. Шаул Камиса Раз и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев разгледаха днес най-новия ин витро център, който започва работа под тепетата. Това е първата и най-сериозна израелска инвестиция, която се реализира в областта на здравеопазването.

„Нашият център разполага с най-модерната и съвременна апаратура като инкубатор -последно поколение за ин витро инкубиране на човешкия ембрион. Такива апарати на този етап са само седем в света. Използваме и най-новата микроманипулационнасистема за изкуствено оплождане по метода ИКСИ“, посочи доц. д-р Румен Димитров“, главен ембриолог в клиниката. „Екипът на клиниката е обучен във водещите лечебни заведения за репродуктивни технологии „Асута“ в Тел Авив и „Хадаса“ в Йерусалим, продължаваме да работим заедно с големите имена в тази област – проф. Нери Лауфер и д-р Анат Сафран“, посочи д-р Добринка Петрова, медицински управител на най-новия ин витро център в Пловдив.

Екипът си е поставил за цел Ню Лайфда даде възможност повече двойки с репродуктивни проблеми да се възползват от високите постижения и ноу-хауто на Израел в репродуктивните технологии.

Посланик и кмет бяха категорични, че мястото на подобен проект, реализиран на световно ниво е в Пловдив, а не в София какъвто е бил първоначалният замисъл. Н.Пр. Шаул Камиса Раз не скри, че направил всичко възможно да доведе инвеститорите в града под тепетата. Както и че, за да го има този център днес сериозна заслуга има кметът на града Иван Тотев. „Това, че познавам кмета като човек, когото го е грижа градът да се развива, ме кара да вярвам, че е доволен от решението да се инвестира в Пловдив. Високото ниво на ин витро центъра ще е от значение не само за Пловдив и региона, но убеден съм – тук ще идват хора от цяла България, както и от съседните държави“, добави посланикът. Дипломатът бе категоричен, че Пловдив заема значимо място за Държавата Израел, тук живее една от най-големите еврейски общности, идват много израелски туристи, по тази причина тук ще има почетен консул в лицето на д-р Невен Енчев, допринесъл също сериозно за създаването на клиника „Ню Лайф“. Той приветства инициативата на д-р Енчев за превръщането на Пловдив в столица на толерантността.

Пред кмета дипломатът се ангажира с привличането на още израелски инвестиции. След завършването на модерен Онкологичен центърв София, инвеститорите ще дойдат в Пловдив, предстои реализирането на проекти и в областта на логистиката, добави Н.Пр. шаул Камиса-Раз.

Като кмет се почувствах горд след обиколката из ин витро центъра, посочи Иван Тотев. Той също заяви категоричното си убеждение, че мястото на подобна клиника е в Пловдив, който разполага както с медицинско висше учебно заведение, така и с развита медицинска инфраструктура. В последните години сериозно се говори за раждаемостта, и за жалост, в тази посока отчитаме лоши резултати. Затова всеки начин и метод, който би обърнал тази тенденция е важен. Аз съм убеден, че оттук ще си тръгнат много щастливи двойки, каза кметът Иван Тотев, оприличавайки ин витро центъра с „фабрика са сбъдване на желания, в която работят магьосници“.

Той също не скри, че Пловдив заема специално място в израелско-българските отношения и информира посланика на Израел за посещението си наскоро в Холон и решението да се създаде университет между Техническия университет там и наше висше учебно заведение.

Коментари