Публикация

Болките в опорно-двигателния апарат


Болките в ставите, породени от усиленото им натоварване или просто появяващи се и зачестяващи с течение на времето, болките в гърба и кръста, тези в резултат на травми /навяхвания, контузии, натъртвания/ ни показват, в засегнатите тъкани на ставите, мускулите и сухожилията настъпват патологични изменения. Те водят до възпалителни процеси и до освобождаване на редица вещества, като простагландините и др., които предизвикват болка и оток. Най- честите заболявания характеризиращи се със ставен болкови синдром са:

1. Артрит - остро или хронично възпалително заболяване на ставите. Остеоартритът и остеоартрозата са по-разпространените форми на артритноподобни заболявания. При тях по една или друга причина настъпва износване на хрущялната повърхност на ставите, тя изтънява и се деформира, като подлежащата кост се разраства към ъглите на ставните повърхности.

2. Мускулно-ставните болки могат да бъдат предизвикани и от увреждане или дразнене на тъканите около самите стави - т.нар. връзки и сухожилия, от мускулни претоварвания, от увреждане на костите (най-често остеопороза), при редица несвързани с мускулно-скелетния апарат заболявания като миалгия (болки в мускулите), артралгия (болки в ставите) при вирусни заболявания (например грип).

3. Болките, локализирани около гръбначния стълб най - често са израз на увреждане на мускулите около гръбнака, прешленните дискове, връзките и прешленните стави.

4. При остеоартроза и остеопороза на прешлените и ставните съчленения между тях също има изразена болезненост в областта. Радикулитните болки се причиняват от притискане на коренчетата на нервите, излизащи от гръбначния стълб. Те се характеризират с разпространение по хода на нерва, който е засегнат – най- често по задната част на крака в резултат на притискане на коренчето на седалищния нерв.

5. Подобен характер имат и болките при дископатия.

Лечението на заболяванията на опорно - двигателния апарат включва избягване или намаляване на натоварванията специфична за някои от изброените заболявания, както и локална терапия, която бързо облекчава болката и същевременно лекува възпалението.

Коментари