Публикация

Д-р Йордан Чурчев: Язвата предпочита изнервените хора

Интервю с д-р Йордан Чурчев, гастроентеролог, специалист по горна и долна ендоскопия в болница „Доверие”, за в. Животът днес- Д-р Чурчев, с какво се промени схващането за язвата и гастрита след откритието, че те се причиняват чрез инфекция с хеликобактер пилори?

- След голямото откритие на Маршал и Уорън през 1983 г. нашето разбиране за язвената болест се промени коренно. Вече знаем, че това е практически едно заразно заболяване и основното му лечение е свързано с унищожаването на бактерията причинител.

- Вече се знае, че и храненето има значение за протичането на заболяването, какви други фактори влияят?

- Доста фактори влияят, защото, въпреки че хеликобактер пилори е основната причина за възникване на заболяването, много е важно на каква почва ще попадне причинителят в съответния организъм. Затова съществена роля за протичането на язвите имат нервната система и психиката. Те са основен регулатор на стомашната киселинност. Неслучайно вечно изнервените, забързани и стресирани хора са чест гостоприемник на язвата. Установено е също така, че известно значение за възникването на заболяването има и кръвната група.

- Преди 20 години доста от пациентите с язва стигаха до операция, нерядко инвалидизираща, защото се премахваше значителна част от стомаха. Каква е ситуацията в момента?

- Наистина, когато аз бях студент по медицина, основният метод за лечение на язвената болест беше оперативният. Днес до операция стигат много малко от язвено болните...цялото интервю

Коментари