Публикация

Подмладяващата сила на водораслите


Във водораслите има невероятен запас от елементите, които се съдържат и в нашия организъм.

Във висококачествените козметични продукти се използват водорасли от морските дълбини, тъй като тези на повърхността губят голяма част от лечебните си свойства.
Днес са познати около 30 хиляди вида водорасли. Учените са установили, че един килограм съдържа минерали, микроелементи, аминокиселини и фитохормони, колкото 100 хил. литра морска вода.

Водораслите пречистват от токсини и шлаки. Изключително богати са на бетакаротин, витамини С и Е, манган, цинк, магнезий, калций, мед, желязо, селен, хром и др., които изграждат антиоксидантните ензими в нашия организъм, а те намаляват свободните радикали.
Изследвания показват, че жените, които консумират повече морски дарове, страдат по-рядко от остеопороза и костната им система е по-здрава.

Водораслите активират нервната система и помагат за преодоляване на депресията, тъгата и липсата на концентрацията.

Кожата ни и водораслите си приличат. Козметичните продукти, съдържащи водорасли, са многобройни. Почистващите млека, лосиони и гелове, маските за лице и тяло, антицелулитните и слънцезащитни кремове, мазила за моделиране на бюста и кожата на деколтето, имат изключително интензивно въздействие, дължащо се на приликата на водораслите с кожата на лицето и тялото. По един и същи начин си набавят влага - едните от водата, другите от козметичните продукти.

Терапията с водорасли съживява кожата, придава тонус и жизненост.

В козметичните студия целулитните участъци се налагат с компрес от затоплени водорасли, след което се облъчват с инфрачервени лъчи за усилване на кръвообращението. Тангенторната баня с водорасли се прави в специална вана с устройство за насочване на струите, която се напълва с хладка морска вода. Кръвта се раздвижва, мускулите се масажират, заздравяват се стените на кръвоносните съдове, кожата става гладка и красива.

Някои дами отслабват, увивайки се с водорасли. Активните им вещества извеждат излишната подкожна течност и кожата се опъва. След процедурата теглото намалява, но това е заради обилното потене, а не топене на мазнини. Водораслите нормализират работата на мастните клетки, затова кремовете са ефикасни при мазна или комбинирана кожа. Челото и носа престават да лъщят.

Водораслите съдържат:
- Минерални вещества: Натрий и калий (поддържат водния баланс), натриев хлорид, калций (за костите и зъбите), магнезий (подпомага регулирането на сърдечно-съдовата и мускулна системи), желязо (помага пренасянето на кислорода към клетките), йод (регулира функцията на щитовидната жлеза и обмяната на веществата).

 
- Микроелементи: Фосфор (дава енергия), бор, флуор, мед (противовъзпалителен елемент), сяра, магнезий, хром, барий, никел (подпомага абсорбирането на желязото), ванадий, сребро, титан, силиций (наречен “минерал на красотата”, поддържа в голяма степен еластичността на кожата и капилярите).


- Витамини: А, В1, В5, В12, С, Е, Д (нормализира обмяната на веществата), провитамин Д.


- Пигменти: хлорофил и ксантофил.


- Захари: Глюкоза, галактоза, маноза, арабиноза, ксилоза и рамноза.

Коментари