Публикация

Доц. д-р Александър Вълков: Ваканцията е време за почивка, но не бива да се подценяват опасностите, които дебнат във водоемите

Басейните, колкото и да са чисти, в тях има замърсители, които могат да възпалят ушните канали, предупреждава началникът на Клиника по УНГ болести


Доц. д-р Александър Вълков е началник на Клиника по УНГ болести при „УМБАЛ Д-р Георги Странски ” - гр. Плевен, зам. изпълнителен директор на лечебното заведение и декан на Факултет „Здравни грижи” при Медицинския университет в града. Разговаряме с доц. д-р Вълков за най-честите УНГ проблеми, които могат да ни сполетят през лятото.

-Доц. д-р Вълков, какви са най-честите УНГ проблеми, за които дори не подозираме, но могат да ни развалят почивката?

-Искам да обърна внимание на хората, какво може да им се случи на пръв поглед през лятото. Ваканцията е време за море, басейни, разходки и човек малко подценява възможностите да простине и заболее, въпреки че е летен сезон. Във водните басейни, дори и в морето, както и в басейните, които уж се контролират от представителите на РЗИ, могат да се разпространят някои заболявания.

-Какво точно имате предвид?

-Ние с колегите често обсъждаме по време на рапортите си, че през нощта в Клиниката по УНГ болести са идвали хора, които се оплакват от болки в ушите. Ходили на почивка, върнали се от нея или са били на басейн през деня и задават въпрос как става така, че вечерта започна да ги боли ухото. Сутринта пък дори не могат да си отварят устата добре. До тези изменения и възпаление на външното ухо на каналчето на ухото се достига, защото водата е преносител на много зарази. Басейните, колкото и да са обработени като вода, чистота и използваните химикали, въпреки всичко в тях има и много замърсители. Когато те попаднат в ушния канал на топло и влажно място, се размножават бързо и вредният навик на хората, които излизат от водата да си почистват ушите - с малкия пръст или с тампони, които са много вредни, могат да донаранят каналчето и кожата. Така всички тези бактерии, които са били в басейна, навлизат лесно под кожата и се получава т. нар. външен отит. Дали е дифузно разпространен, дали е цирей, оплакванията са едни и същи, болката е еднаква. Децата могат да повишат и температура, дори и да се увеличат лимфните им възли по шията. Естествено те ще потърсят помощ от специалиста по УНГ. Външните отити са едната страна на лошото влияние на водните басейни. Водата, както и топлото и тъмно място на външния слухов проход е благоприятна среда, за да се развият и гъбички. Те са навсякъде и във въздуха, по нашето тяло. Така, когато има топла и влажна среда, от честото мокрене те също ще започнат да се развиват. Тогава на първо време ще се появи сърбеж, заглъхване на ухото, болката, а колкото повече използваме тампони, за да почистваме и чешем - вкарваме възпалението навътре. На основата на гъбичките се развива допълнително възпаление на външния слухов проход.

-Има ли опасност, ако тези изменения се повторят няколко години подред?

-Да, това е условие за хронифициране на този гъбичен процес, който се развива, и за екзематизиране, което отново е възпаление на кожата на външния слухов орган. Това е единият от проблемите – водните басейни. Има и друг момент. Във водните басейни понякога се прекалява с дезинфектантите и хлорирането, а има и хора, които са алергични на химикалите и хлора. Те след посещение на басейн могат да получат оплаквания - зачервяване, парене, боцкане, лютене, както и на очите, така и на носоглътката, така и на външните слухови проходи. Това е едната страна на влиянието на водните площи и басейните. От друга страна, хората лесно простиват, защото не е важно каква е температурата навън, а какви условия заедно с високата температура влияят на организма. Използването на климатици, вентилиращи системи, по-леко облекло, излагане на силен вятър могат да направят така, че организмът, който не е със съвсем добри защитни сили, да се простуди, а това е предпоставка за развитие на остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Когато такива хора, които имат въздействието на тези фактори, преохлаждането и на въздействия на външна среда и малко по-слаба имунна система, и са боледували често от ангини, то те отново ще се появят. Един контраст се появява - уж е топло и хубаво времето, а човек боледува от ангина. Тези, които са с по-слаба имунна система и са си позволили студените и ледени газирани напитки, които предизвикват набъбване на лигавицата на носоглътката, могат да получат и други усложнения - възпалителни заболявания около тъканта около сливиците. Затова не бива да се подценява преохлаждащото влияние и ледените напитки в съчетание с топлото време. Несъвсем рационалното хранене също оказва влияние, през лятото човек консумира по-леки храни, а и по-слабата имунна система - то тези процеси са налице. В момента в Клиниката по УНГ болести има 4 пациенти с абсцеси. По логиката те трябва да са през зимния сезон, но ето че и през лятото също се появяват. Затова и когато е горещо, трябва да се внимава с простудните заболявания, особено когато знаем, че сме боледували от ангини и простудни заболявания, но и да внимаваме сводните басейни, които могат да предизвикат гъбични заболявания или възпаления на външния слухов проход.

-Хит сред малчуганите са ледените сокчета?

-Децата ги обичат, защото получават бързо охлаждане, но и приятно усещане на гърлото в топлото време. Точно тук се крие и проблемът. Не бива в горещите дни да правим контрастно въздействие върху организма. Ледът е вреден за организма. Ако е сладолед - да, но когато има ледени парчета - не, и то за малки деца, които са уязвими и по-лесно ще развият възпаление на горните дихателни пътища.

Коментари

А защо нищо не се казва за рекламираните почистващи спреичета за уши? Те също са опасни за ползване...

Два пъти си патя от прекомерно ползване на клечки за уши...вече тотално ги отказах