Публикация

Доц. д-р Александър Вълков: Ваканцията е време за почивка, но не бива да се подценяват опасностите, които дебнат във водоемите

Басейните, колкото и да са чисти, в тях има замърсители, които могат да възпалят ушните канали, предупреждава началникът на Клиника по УНГ болести


Доц. д-р Александър Вълков е началник на Клиника по УНГ болести при „УМБАЛ Д-р Георги Странски ” - гр. Плевен, зам. изпълнителен директор на лечебното заведение и декан на Факултет „Здравни грижи” при Медицинския университет в града. Разговаряме с доц. д-р Вълков за най-честите УНГ проблеми, които могат да ни сполетят през лятото.

-Доц. д-р Вълков, какви са най-честите УНГ проблеми, за които дори не подозираме, но могат да ни развалят почивката?

-Искам да обърна внимание на хората, какво може да им се случи на пръв поглед през лятото. Ваканцията е време за море, басейни, разходки и човек малко подценява възможностите да простине и заболее, въпреки че е летен сезон. Във водните басейни, дори и в морето, както и в басейните, които уж се контролират от представителите на РЗИ, могат да се разпространят някои заболявания.

-Какво точно имате предвид?

-Ние с колегите често обсъждаме по време на рапортите си, че през нощта в Клиниката по УНГ болести са идвали хора, които се оплакват от болки в ушите. Ходили на почивка, върнали се от нея или са били на басейн през деня и задават въпрос как става така, че вечерта започна да ги боли ухото. Сутринта пък дори не могат да си отварят устата добре. До тези изменения и възпаление на външното ухо на каналчето на ухото се достига, защото водата е преносител на много зарази. Басейните, колкото и да са обработени като вода, чистота и използваните химикали, въпреки всичко в тях има и много замърсители. Когато те попаднат в ушния канал на топло и влажно място, се размножават бързо и вредният навик на хората, които излизат от водата да си почистват ушите - с малкия пръст или с тампони, които са много вредни, могат да донаранят каналчето и кожата. Така всички тези бактерии, които са били в басейна, навлизат лесно под кожата и се получава т. нар. външен отит. Дали е дифузно разпространен, дали е цирей, оплакванията са едни и същи, болката е еднаква. Децата могат да повишат и температура, дори и да се увеличат лимфните им възли по шията. Естествено те ще потърсят помощ от специалиста по УНГ. Външните отити са едната страна на лошото влияние на водните басейни. Водата, както и топлото и тъмно място на външния слухов проход е благоприятна среда, за да се развият и гъбички. Те са навсякъде и във въздуха, по нашето тяло. Така, когато има топла и влажна среда, от честото мокрене те също ще започнат да се развиват. Тогава на първо време ще се появи сърбеж, заглъхване на ухото, болката, а колкото повече използваме тампони, за да почистваме и чешем - вкарваме възпалението навътре. На основата на гъбичките се развива допълнително възпаление на външния слухов проход.

-Има ли опасност, ако тези изменения се повторят няколко години подред?

-Да, това е условие за хронифициране на този гъбичен процес, който се развива, и за екзематизиране, което отново е възпаление на кожата на външния слухов орган. Това е единият от проблемите – водните басейни. Има и друг момент. Във водните басейни понякога се прекалява с дезинфектантите и хлорирането, а има и хора, които са алергични на химикалите и хлора. Те след посещение на басейн могат да получат оплаквания - зачервяване, парене, боцкане, лютене, както и на очите, така и на носоглътката, така и на външните слухови проходи. Това е едната страна на влиянието на водните площи и басейните. От друга страна, хората лесно простиват, защото не е важно каква е температурата навън, а какви условия заедно с високата температура влияят на организма. Използването на климатици, вентилиращи системи, по-леко облекло, излагане на силен вятър могат да направят така, че организмът, който не е със съвсем добри защитни сили, да се простуди, а това е предпоставка за развитие на остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Когато такива хора, които имат въздействието на тези фактори, преохлаждането и на въздействия на външна среда и малко по-слаба имунна система, и са боледували често от ангини, то те отново ще се появят. Един контраст се появява - уж е топло и хубаво времето, а човек боледува от ангина. Тези, които са с по-слаба имунна система и са си позволили студените и ледени газирани напитки, които предизвикват набъбване на лигавицата на носоглътката, могат да получат и други усложнения - възпалителни заболявания около тъканта около сливиците. Затова не бива да се подценява преохлаждащото влияние и ледените напитки в съчетание с топлото време. Несъвсем рационалното хранене също оказва влияние, през лятото човек консумира по-леки храни, а и по-слабата имунна система - то тези процеси са налице. В момента в Клиниката по УНГ болести има 4 пациенти с абсцеси. По логиката те трябва да са през зимния сезон, но ето че и през лятото също се появяват. Затова и когато е горещо, трябва да се внимава с простудните заболявания, особено когато знаем, че сме боледували от ангини и простудни заболявания, но и да внимаваме сводните басейни, които могат да предизвикат гъбични заболявания или възпаления на външния слухов проход.

-Хит сред малчуганите са ледените сокчета?

-Децата ги обичат, защото получават бързо охлаждане, но и приятно усещане на гърлото в топлото време. Точно тук се крие и проблемът. Не бива в горещите дни да правим контрастно въздействие върху организма. Ледът е вреден за организма. Ако е сладолед - да, но когато има ледени парчета - не, и то за малки деца, които са уязвими и по-лесно ще развият възпаление на горните дихателни пътища.

" }-->

Коментари

17 юли 2014 08:39

А защо нищо не се казва за рекламираните почистващи спреичета за уши? Те също са опасни за ползване...

16 юли 2014 14:27

Два пъти си патя от прекомерно ползване на клечки за уши...вече тотално ги отказах