Публикация

Децата и компютрите – сигурността на първо място

Много, ако не и повечето деца, прекарват дълго време пред компютрите – игри, моментни съобщения, домашно (това е родителска мечта) или просто сърфиране. Според Американската Асоциация по Физикална Терапия (ААФТ) това може да доведе до някои сериозни проблеми със здравето.


Проблеми:

Тези последици за здравето са резултат от две основни причини:

  • Първо, седенето твърде дълго пред компютъра без раздвижване и смяна на позицията, може да доведе до нарушения във фините движения и спазъм на мускулите.
  • Второ, неправилната ергономична позиция, като прегърбена стойка, очи над нивото на екрана, позиция на лактите и колената в нефизиологични ъгли и използването на мишки с неподходящ размер, могат да провокират разнообразни физически страдания.


Нарушения:


Вероятно сте запознати с термините, но не сте мислели, че децата са изложени на риск от тях:

  • Синдромът на карпалния канал са често явление. Представлява притискане и оток на срединния нерв във вътрешността на тесния канал на китката.
  • Тендинитът, което е възпаление на сухожилието на дланта, китката и ръката.
  • Болката в долната част на гърба също е честа.– Седенето твърде дълго пред компютъра може да причини още скованост, главоболия, болки във врата, болки в горната част на гърба и болки в ставите и мускулите при движение.

ААФТ не препоръчва децата да не работят с компютри, а да бъдат научени как да вършат това безопасно. Заболяванията в резултат на работа с компютри нарастват и вероятно ще продължат да нарастват, ако не се насочи вниманието към тяхното безопасно използване.


10 препоръки за здравословна работа с компютри

  1. Стъпалата опрени в земята. Уверете се, че стъпалата на детето опират земята или са върху табуретка, когато е седнало. Коленете трябва да са под ъгъл от 90 градуса. Това разпределя тежестта по-добре и намалява напрежението в горната част на тялото. Помислете за стол, съобразен с височината на детето или използвайте табуретка за краката. 
  2. Изправена стойка. Уверете се, че детето седи изправено, с тежест върху седалището и стъпалата. Тазът трябва да е изправен.
  3. Очи на нивото на екрана. Лесно за запомняне правило е, най-горната част на главата на детето да е успоредна с горната част на екрана. Всяко друго ниво на очите би довело до напрежение във врата. 
  4. Успоредни предмишници. Уверете се, че предмишниците са успоредни на пода и лактите са по ъгъл 90 градуса. 
  5. Лопатки в правилна позиция. Лопатките трябва да са върху ребрата, а не прегърбени или стърчащи встрани. 
  6. Подходяща мишка. За по-малки деца е уместно да се предвиди мишка с по-малки размери. Децата, използващи мишки за възрастни, имат по-висок риск да развият синдром на карпалния канал. По голямата мишка фиксира ръката в непривична позиция и мускулите се преразтягат и уморяват.
  7. Почивка за очите. Децата трябва да отделят очите си от екрана колкото се може по-често и да ги фокусират върху далечни предмети. Взирането в компютърния екран за дълги периоди от време може да причини пренапрежение на очите и главоболие. 
  8. Почивка. Поощрявайте редовни почивки от компютъра поне на всеки 20 минути.
  9. Разтягане и движение. Разтегателните движения като например опъването на главата, завъртането на рамената или пък маршируването на място, докато детето седи на стола, поддържат тонуса и гъвкавостта на мускулите. 
  10. Контрол. Наблюдавайте за предупредителни симптоми като главоболия, умора, болки или схващания на мускулите и вземете мерки навреме. Поставете тези правила до компютъра и ги превърнете в здравословни навици.


Ами ако?
Когато се появят проблеми, се обърнете към лекар или физиотерапевт. Лекувани навреме, повечето увреждания са обратими. Обърнете внимание на десетте правила от списъка. Те се отнасят и за възрастни, работещи с компютри.

Коментари