Публикация

Разхождайте се, за да понижите риска от рак

​Да седя на бюрото си по цял ден може да ме убие. Може да убие и Вас, ако правите същото.

 

Не знам колко от Вас знаят, че липсата на физическа активност – независимо от това дали сте с нормално или наднормено тегло или дори затлъстяване, е независим рисков фактор за онкологично заболяване. С други думи, Вие може да си мислите, че сте здрави, защото теглото Ви е в норма, но всъщност да сте от онези, които седят по 8-10 часа на бюро или пътувате само с коли и самолети. Ако е така, това означава, че Вашият риск за рак е увеличен, независимо от това колко тежите. Дори започнаха да се прокрадват данни, че усилената физическа активност за кратко не може да компенсира злокачественото влияние на седенето с часове всеки ден. Има и доказателства, които ясно показват, че рискът от смърт поради каквато и да е причина (онкологична, сърдечносъдова и др.) се увеличава ако седите с часове всеки ден, независимо какви физически усилия полагате в останалото време.


Ако обърнете внимание на живота си, предполагам, че ще се шокирате колко часове прекарвате седнали, с изключение на „разходката“ за обяд или до знаете къде…
Рискът Ви за няколко вида рак се увеличава ако седите. Така че посланието е:

 

Ставайте и се поразмърдайте – дори ако това означава да се поразтъпчете от време на време в офиса си, или да се разходите по коридора до съседните офиси.

Защо искаме да обърнем вниманието Ви към този проблем?

Недостатъчната физическа активност увеличава с 30-40% риска от рак на дебелото черво, рак на гърдата за жените в менопауза, както и ендометриален карцином. На всичкото отгоре, липсата на физическа активност води до увеличение на теглото, което от своя страна увеличава риска от маса други видове рак.

Какво да направим?

За начинаещите, станете от дупетата си и ходете повече. Направете почивка за разходка вместо за кафе. Паркирайте по надалеч, за да можете да се поразходите. Направете си по-дълъг маршрут до магазина, до вкъщи, до работа, до приятелите.


Задачате не е толкова лесна. Не я подценявайте, Вие сте единствените, които могат да направят промяна–за Вас, за Вашите семейства, колеги, приятели.


Сега аз ставам и излизам на разходка. Може би и Вие трябва да направите същото.

Коментари

абсолютно съгласен съм с вас дами, както и д-р Койнов.

Необходимо е ходене поне по 1 км на ден, в това чудесно време използвайте краката, а не колата.

Лилия Благоева
10 юли 2014 13:10

Особено на слънце се разхождайте http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1293940

Илонка Иванова
10 юли 2014 11:51

Всеки ден ходя пеша до работа и обратно и това ми е движението...Около 4 км общо. Обаче в офиса е ужас - цял ден седнала. Мисля, че не е достатъчно само ходенето, трябва и някакъв спорт!

Тина Малинова
10 юли 2014 11:43

Напълно съм съгласна. Толкова сме се обездвижили, че сутрин едвам ставаме от кревата.