Публикация

Нервното напрежение има и положителен знак


Обикновено понятието стрес се асоциира само с неприятното външно въздействие. Такава представа е далече от истината, защото определено ниво на нервно напрежение ни е необходимо, за да бъдем по-ефективни.

 

А и животът ни без стрес би бил скучен и най-важното – вреден. Това не е само защитна реакция на човешкия организъм, но и механизъм, съдействащ за успехите в трудовата ни дейност, за избягване на трудностите и опасностите. Стресът е двигателят на живота.

Хобито е най-сигурният лек срещу стреса. Лабораторни изследвания показват, че пълното дистанциране от негативните новини, от емоционалните сривове и от необходимите усилия за преодоляването на трудностите буквално ни скъсява живота. Неголемите стресове са ни нужни като закаляващите процедури и спортуването.

Средновековните лечители казвали: „Четири неща правят чудеса: гледката на течаща вода, на зеления цвят, на красиво лице и вкуса на мед”. Сега вече е научно доказано, че стресът се бои от позитивните мисли и отстъпва, когато сте обградени с любов и грижа. Затова опитвайте се да гледате на живота с оптимизъм и обръщайте внимание на малките радости. Ако сте претрупани с работа, научете се да казвате „не”. Обсъждайте пораженията с околните.

Как да отсеем ненужните стресове и да извлечем полза?

- По метода "Клин клин избива". За възстановяване на загубеното вътрешно психологическо равновесие е нужен ярък изблик на емоции и същевременно неголям стрес на физиологично ниво. Обливането със студена вода, скоковете с парашут, внезапният бурен флирт стимулират имунната система, укрепват я и частично разтоварват психиката в напрегнати периоди.

- Дистанцирайте се от чуждата мъка. Хората с определена нагласа не бива да се поставят на мястото на други, на които им се е случило нещастие. Те го проектират върху себе си така, че си вредят сами.

- Не живейте с очакване за нещо лошо. Мислете само за това, което се случва тук и сега. Прогнозирането на неприятности и напрегнатото им очакване е излишно натоварване на нервната система.

- Извличайте позитивен урок от всяка стресова ситуация. Стресът е страхът, когато ви се струва, че няма да се справите. Всъщност вие имате сили да издържите, да си направите изводи за бъдещето и занапред да не повтаряте същите грешки. Всеки стрес е за добро, ако ви направи по-мъдри.

- Намерете си хоби. За да оцелее, човек е длъжен да намери време да се занимава с нещо, което му харесва и му доставя удоволствие. Няма значение дали ще ходи за риба, на планина или ще танцува.

Стресовото състояние ни сигнализира, че не мислим достатъчно конструктивно. Какво да правите в трудна, неочаквана ситуация? Да филтрирате, да отсявате ненужните преживявания: понякога да не нервничите за глупости, друг път - да поемете удара, за да станете по-силни. Защото именно благодарение на трудностите се мобилизират всичките ни вътрешни ресурси - интелектуални, психически и физиологични.

Коментари