Публикация

Д-р Николай Николов, акушер-гинеколог: Свръххигиената е вредна за микрофлората на влагалището

Кондицията на лактобацилите е много важна, тъй като те предотвразяват развитието на вредни бактерии, твърди специалистът от „Ева виталис”


Д-р Николов, защо поддържането на влагалищната флора е толкова важно за здравето на жената?

Влагалищната флора е съвкупност от много микроорганизми - според някои изследователи над 100 вида. В процеса на еволюцията макро- и микроорганизмите непрекъснато са се приспособявали едни към други - понякога чрез война, понякога чрез симбиоза. Лактобацилите са сред микроорганизмите, които са се приспособили за симбиоза в женското влагалище. Те се залепват за стената му и ако тя има достатъчно хранителни вещества, се размножават.
Ролята им е огромна, тъй като те всъщност са втората защита на жената, първата е чисто механична. Лактобацилите са една от бариерите пред лошите бактерии, тъй като са се приспособили да воюват с много други бактерии, отделяйки вещества, чрез които потискат развитието на болестотворни микроорганизми. Техният метаболитен продукт - млечната киселина, осигурява на лактобацилите благоденствие във влагалището, а много от другите микроби не могат да оцелеят при тази киселинност.
Какво може да намали или ликвидира лактобацилите?
Всяка жена има уникална влагалищна екосистема, няма две еднакви. Лактобацилите страдат, както страда и целият организъм, понякога дори изчезват. Често воюват със свои събратя и губят битката. Например техните братовчеди - целият род на анаеробите, могат да ги изместят от стената на влагалището и да променят Рh на средата там.
Как интимната хигиена влияе на влагалищната микрофлора?
Много често при мен идват чистофайници, които се къпят по два или повече пъти на ден и си правят влагалищна промивка всяка вечер. Те съсипват влагалищната микрофлора, която после трябва продължително да се възстановява. Грешката понякога е в свръххигиената, защото невинаги влагалищните екосистеми могат да издържат дълго време да се възстановяват с такава скорост. Аз препоръчвам жената да се придържа към по-природосъобразно поведение.Ако ще прави промивки, те да са с млечна киселина или да си слага Лактажин.

Какви мерки могат да се вземат при вече нарушена микрофлора?
Прави се индивидуален план за възстановяване, защото причините са различни. Например антибиотиците променят влагалищната екосистема. За съжаление обикновено лекарите обръщат внимание само на пораженията върху чревната микрофлора. Почти всяка седмица лекувам пациентки с нарушена влагалищна екосистема поради прием на антибиотици срещу различни болести. Но възстановяването на лактобацилите и изобщо на нормална микрофлора понякога е по-голямо изкуство, отколкото да убиеш лошите бактерии. Имаме най-различни варианти на възстановяване. Препаратът Лактажин е един от тях. Но за да не се провали добрият му ефект, жената първо трябва да се излекува - т.е. - един път трябва да победим врага, втори път да разорем бойното поле и чак след това да садим новите лактобацили. Защото наистина понякога единственият начин да се получат трайни резултати е именно чрез даването на лактобацили, пробиотичен препарат.

Помагат ли пробиотиците при гъбички?
Там нещата са двойствени. От една страна, гъбите и лактобацилите могат да съжителстват, защото издържат на висока киселинност. Давам лактобацили, когато знам, че съм унищожил гъбите и бързам да възстановя лактобацилите. Ако не дадем пробиотици, гъбите са по-издръжливи и могат да изместят лактобацилите.
Възможно ли е жената да се погрижи превантивно за запазване на полезните бактерии, а не след като вече са застрашени?
Няма универсален подход. Има жени, „джунгли” с изключителни природни възможности да се самовъзстановяват. Има обаче жени „пустини”, при които влагалищната флора се възстановява трудно. И има такива, които трябва периодично да си правят профилактика. Без да има оплаквания, един-два пъти в седмицата да се слага Лактажин или друг пробиотик. Може да се дава като временна профилактика в даден етап на бременността, както и по време на кърмене.

Коментари

Имам постоянен проблем с ниски нива на лактобацили. Лекарката ми предписа лактажин но каза че трябва и за профилактика да го ползвам. врено ли е ако го слагам 4-5 вечери в месеца. трябва ли да са последователни