Публикация

Спасяват еднояйчни близнаци с лазер вътрематочно

За първи път у нас оперират бебета с трансфузионен синдром по сложен ендоскопски метод в клиника „Д-р Щерев”


Еднояйчните близнаци, страдащи от опасния трансфузионен синдром, вече ще могат да бъдат спасявани и у нас. Първата успешно дошла на бял свят двойка вече е факт, а заслугата е на д-р Петя Чавеева и на бащата на ин витрото доц. Атанас Щерев, които заедно са направили първата вътрематочна операция на плода. Това става през април, но бе представено официално преди дни.

При трансфузионния синдром едното бебе става донор, а другото реципиент на циркулиращата кръв. Вследствие на това близнакът донор може да стане анемичен, недохранен и с малко околоплодни води, а близнакът реципиент да се развие прекалено голям и да получи тромбози. В случай че трансфузионният синдром възникне в началото на бременността, бебето донор обикновена загива. Възможно е това да доведе до отравяне на бебето реципиент и до летален край и за двамата близнаци.

„Трансфузионният синдром се превръща в сериозен проблем

защото все повече майки се подлагат на процедури по асистирана репродукция, което увеличава и броя на многоплодните рискови бременности”, заяви д-р Чавеева. Единствено чрез т.нар. лазерна емболизация на съдовете проблемът може да бъде решен. Чрез лазерен лъч се прониква през плацентата и се обгарят кръвоносните съдове, отговорни за неправилното разпределяне на веществата между близнаците.

Доскоро обаче такива процедури не се извършваха в България, а бременните с трансфузионен синдром бяха насочвани за лечение в чужбина. От началото на тази година секторът по фетална медицина в медицинския комплекс „Д-р Щерев” е оборудван с високотехнологична апаратура за фетална лазерна терапия за лечение на този синдром - лазерен апарат и ембриоскоп за ендоскопски интервенции.

Специалното оборудване се състои от лазерен апарат Dornier Medilas DMultiBeam и ембриоскоп за ендоскопски интервенции. Лазерният апарат представлява диоден лазер с дължина на вълната 940 nm, която се поглъща най-добре от хемоглобина в кръвта. Това прави уреда особено подходящ за работа с кръвоносни съдове и богати на кръв тъкани. Ембриоскопът представлява ендоскопско оборудване за вътреутробни манипулации.

Освен при еднояйчни близнаци, споделящи обща плацента, лазерната терапия 

може да се приложи и при голяма разлика във феталния растеж на близнаците

ако се наложи оперативно разделяне на съдовете, които ги изхранват в майчината утроба. Методът е подходящ и при триплодна бременност от една яйцеклетка. При тях с голяма прецизност на лазерната интервенция може да се пристъпи към т.нар. ембриоредукция в най-ранен срок на бременността в 11-13 гестационна седмица. 

Коментари