Публикация

Чернодробната стеатоза идва без симптоми

Как се появява това заболяване и до колко може да се предотврати развитието му - обяснява Д-р Камен Данов, гастроентеролог в УМБАЛ „Александровска“ пред в. Животът днес


Чернодробната стеатоза е състояние, което не протича с болки, с някакви много сериозни оплаквания. Обикновено се установява при рутинно ехографско изследване по някакъв друг повод. Забелязва се, че черният дроб е с по-висока плътност, което се дължи на натрупването в него на мазнина. Ако тази констатация е съпроводена с промяна в лабораторните показатели на чернодробните ензими, вече може да се нарече стеатозен хепатит. Обикновено се установява, че такива пациенти имат някаква предиспозиция към диабет в семейството. Но в повечето случаи става въпрос за млади хора, които нямат изявени проблеми с кръвната захар. 

Много често е налице леко повишен индекс на телесната маса, но все по-често се наблюдава при хора, които са с нормално тегло. И винаги става въпрос за активни, с изключително натоварено ежедневие хора, които нямат време да се хранят редовно, да обърнат внимание на режима си, хапват набързо, не спазват три основни хранения с две допълнително подкрепителни - петкратният прием е признат като най-добър хранителен режим. Месо трябва да се консумира не повече от два пъти в седмицата, два дни задължително трябва да са изцяло на растителна храна. Това е важна грижа за здравето на черния дроб, червата, стомаха. Някога хората са се хранили именно така, но традицията днес е нарушена. 

към цялата статия 

Коментари