Публикация

Има ли странични ефекти ресвератролът?

Проучвания сочат, че природният антиоксидант ресвератрол, който се съдържа в ресвирола подпомага терапията при различни заболявания


Ресвератролът е от групата на растителните вещества полифеноли. За тези антиоксиданти се знае, че защитават организма от увреждания, които се свързват с рак и сърдечносъдови заболявания. За веществото се твърди също, че има способности да забавя стареенето и да укрепва изобщо съпротивителните сили на организма. Въпреки това учените подчертават, че са нужни още проучвания, преди да започнат да препоръчват добавката в рамките на анти-ейджинг терапия. 

Ресвератролът се намира в естествено състояния в обвивката на тъмното грозде, но също и в някои ягодоплодни (например къпини) и фъстъците. Няма препоръчителна дневна доза. Следват се указанията върху опаковката. В проучванията, доказали положителния ефект на веществото при животни, са използвани дози, равтостойни на 2 г дневно при човека. 

Ето повече за болестите, за които има проучвания и доказателства, че веществото носи полза:

Сърдечносъдови заболявания: Ресвератролът намалява възпаленията, предотвратява окисляването на „лошия” LDL холестерол. Също така затруднява слепването на кръвните плочици и образуването на тромби, които пък причиняват инсулти и инфаркти.

Рак: Смята се, че ресвератролът ограничава разпространението на туморните клетки и отключва процеса на апоптоза (клетъчна смърт) при тях.

Алцхаймер: Ресвератролът може да защитава нервните клетки от увреждания и образуване на плака, която води до алцхаймер.

Диабет: Ресвератролът профилактира инсулиновата резистентност, състояние, в което организмът е с намалена чувствителност към инсулина. То е предвестник на диабета.

Учените смятат, че природното вещество активира гена SIRT1 – биологически механизъм, който защитава организма от затлъстяване и болести, свързани със стареенето.

Странични ефекти

До момента проучванията върху хора и животни не са установили никакви странични ефекти, дори ако ресвератролът се приема в големи дози. Той обаче може да влезе в интеракция с препарати за разреждане на кръвта като варфарин, нестероидни противовъзпалителни лекарства като аспирин и ибупрофен и да повиши риска от кървене.

Източник: WebMD

Коментари