Публикация

НЗОК, здравното министерство и Правителството да се разберат за парите за здраве

Позиция на проф. Красимир Мурджев, дм:

 

Да, депутатите могат да гласуват актуализацията, но те не решават за сметка на какво ще са парите, нито определят кои ще са източниците на финансиране. Това се прави от изпълнителната власт. Нека институциите бъдат добри - да си поговорят и да се разберат.

 

Бюджетът на НЗОК ще бъде актуализиран, за да се предотврати напрежението в обществото. До закриване на болници не очаквам да се стигне, но в спешен порядък трябва да се преодолеят противоречията между институциите в изпълнителната власт - Правителството, Министерството на здравеопазването и НЗОК. 

Изобщо не е ясно какъв е дефицитът, защото според прогнозата на Здравната каса до края на годината той ще стигне 329 млн. лв., без да се посочват конкретни параметри. За Министерството на финансите и за Министерския съвет актуализацията на бюджета не е мотивирана, след като през миналата година дефицитът е бил значително по-малко – около 70 млн. лв. Оттам припомнят, че през тази година има и преизпълнение на събираемостта на здравните вноски.

Да, депутатите могат да гласуват актуализацията, но те не решават за сметка на какво ще са парите, нито определят кои ще са източниците на финансиране. Това се прави от изпълнителната власт. Затова нека институциите бъдат добри - да си поговорят и да се разберат.

Коментари

Не знам какво ще спират, но вече почти ги няма

Тихомир Тишев
17 юли 2014 15:47

Направо лекарите да спрат работа пък да видим тогава дали няма да се намерят кинти за здраве...

Михаил Христов
16 юли 2014 13:03

А защо въобще се стигна до тази дискусия?