Публикация

Таня Андреева подкрепи искането на Здравната каса за актуализацията на бюджета

От 2010 година досега са открити още 50 нови. Това е коствало на Здравната каса допълнителни 1,5 милиарда лева.


Министърът на здравеопазването Таня Андреева ще подкрепи искането на Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса за актуализация на бюджета й в размер 328 млн. лв.  Здравният министър каза при посещението си УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, че надзорниците са били убедителни в анализите си, но последната дума е на Министерството на финансите, което ще определи параметрите. Преди няколко дни финансовият министър Петър Чобанов съобщи, че могат да се отделят 225 млн.за актуализацията на бюджета на НЗОК. То ще се обсъжда на заседание на Министерския съвет. Решението за бюджета на НЗОК трябва да бъде одобрено и от Народното събрание

Таня Андреева посочи като основен проблем за недостига на средства в Здравната каса безконтролното разкриване на нови лечебни заведения. От 2010 година досега са открити още 50 нови. Това е коствало на Здравната каса допълнителни 1,5 милиарда лева. Според здравния министър е необходимо да се направят законодателни промени още сега, като такава инициатива Министерски съвет е направил още през април, но законопроектът така и не е гласуван в парламента.

В Пловдив Таня Андреева бе за откриването на 5 обновени и новосъздадени структури в двете бази на Университетската болница „Свети Георги”. Става дума за Клиниката по токсикология и отделенията по диализно лечение и по професионални заболявания, които бяха реновирани с капиталова субсидия от министерството на здравеопазването в размер на 1,4 млн. лв.

В Пловдив заработи и първият извънстоличен Сектор пи стволовоклетъчна трансплантация, изграден със средства на болницата. Здравният министър посети и базата болницата и на "Пещерско шосе", където от тази пролет функционира високо технологичен Център по образна диагностика на онкологични заболявания.

Коментари