Публикация

​Как чрез Храната да Намаля Риска от Кариес на Детето?

Как да се храним по време на бременността и как, чрез храната да намалим риска от кариес на нашите деца?!?


Как чрез Храната да Намаля Риска от Кариес на Детето

Как да се храним по време на бременността и как, чрез храната да намалим риска от кариес на нашите деца?!?

Здравейте мили приятели това е следващата статия, с която ще ангажирам вниманието Ви! Може би сте изчели един куп информация, за това какво е здравословно и какво не , кои храни са диетични и от кои храни, така омразните килограми нарастват, кое е био и еко и кое не….., но сега ще Ви кажа няколко интересни неща за това, как да намалите риска от кариес и да запазите здрави зъбите на малките сладурчета, а защо не и Вашите в течение на този така дълъг и понякога не лек процес. Ще разделя тази информация на няколко части отново, за да Ви е по- лесно.

Период на бременността

Много малко от хората знаят, че изграждането на зъбите на детето (млечни и постоянни) започва още в утробата на майката. Зародишите на млечните зъби се залагат между 7- 10 ембрионална седмица, а на постоянните зъби между 4 ембрионален месец и завършва около 9 тия месец след раждането. Това означава, че храненето в тези периоди, трябва да бъде много балансирано и здравословно. През първите 3 месеца е важно да се приема месо, зеленчуци, протеини и витамини А,С,В и Е. През втората половина на бременността, започва минерализацията на зъбите и е важен приема на калции, фосфор, флуор и витамини Д и С.

Кърмачески период

Това е един от най-бързите периоди на растеж и на малкия организъм са му нужни много храна и енергия. След 6-тия месец , когато обикновенно пробива първото зъбче, храната е предимно течна, като най- добър вариант за храненето е кърменето. В кърмата се съдържат всички необходими съставки нужни на детето. Ето защо мили мамчета, ако имате кърма не се отказвайте кърмете Вашите деца! Може, след консултация с педиатър да давате добавки от желязо и витамин D, защото те са сравнително малко в кърмата и понякога се наблюдава ниското им количество при деца хранени само с кърма. Алтернатива на кърмата, може да бъдат само хуманизираните млека! Прясното и киселото мляко,колкото и да са полезни в следващите етапи на захранването, няма да бъдат в никакъв случай достатъчни. В края на първата годинка бързият растеж намалява, а от там и голямата нужда от храна, затова пък тя става все по разнообразна.

Предучилищна възраст (3-6 год.)

В този период има значително забавяне на растежа, ето защо нуждата от калории намалява, но е важно да се поддържа приема на протеини (месо), витамини и минерали. Детето се храни с храната, която приемате и Вие самите, ето защо никога не забравяйте, че каквото ядете вие това ще яде и вашето дете. Внимателно преценявайте, колко храна да дадете на сладурчето, поради факта че то е 1/5 от размерите и теглото на възрастен, защото често се допуска прехранване и това води до затлъстяване. Много важен е млечния прием, това са млечните продукти: мляко, сирене, кашкавал и др. Не ги забравяйте защото съдържат така нужният калции за децата!

Училищна възраст (6-12 год.)

Растежът значително намалява, важни са плодовете и зеленчуците. За жалост това е една от най- необичаните храни за нашите деца, млечните храни също се пренебрегват. Ще трябва да се постараете, с много любов и разговори се опитайте да извоювате сутрешната закуска, която ще даде сили на детето през натоварения му ден в училище. Ако детето е добре закусило, това ще намали риска от изкушаващи междинни хранения с така наречените ”лоши храни” (чипс, вафли, бисквити и др.), които изключително бързо повишават риска от кариес в комбинация с лошо измити зъби особено в тази възраст.

Юношеска възраст (12-18год.)

Период на изключително бърз растеж, детето навлиза в пубертета. За жалост скъпи приятели , тук Вашето надмощие намалява. Това е период, в който ако Вие добре сте научили Вашия наследник да се храни правилно и да се грижи за своите зъби и усмивка …..Вашата мисия е изпълнена!!!

Надявам се тази статия да Ви е от полза, разбира се всички въпроси са добре дошли …..ще се радвам да отговоря.

Коментари