Публикация

Има ли нехранителна кърма?

Съвети за правилно и пълноценно кърмене или как да храним новороденото без страх


Кога да започне кърменето? Рано, още в първите 30 минути след раждането, защото сукателният рефлекс на бебето е най-добре изразен.

Режим на кърмене - свободен, при поискване от страна на бебето, без да се спазват определени часове, като броят на кърменията може да достигне 10-15 пъти.

Какво стимулира образуването на кърма? Два хормона (пролактин и окситоцин) спомагат за продукцията и отделянето на кърмата, най-добър стимул за отделянето на тези хормони е процесът на кърмене на бебето, добре е след това гърдите да се доизцеждат.

Има ли нехранителна кърма? Не! През първата седмица млечните жлези секретират коластра - гъста, жълтеникава течност, която се образува в малко количество, но е много хранителна. Тя се счита за "първата имунизация" на детето. В последствие след преходното мляко се образува зрялото мляко, което е по-рядко, синкаво-бяло на цвят и това често е причина за притеснение у майките и съмнение в хранителната му стойност. Мили майки, бъдете спокойни и продължавайте уверено да кърмите, защото само кърмата осигурява на вашето дете всички необходими хранителни вещества в балансирано съотношение, гарантиращо добро здраве и нормално физическо и нервно-психическо развитие на вашите деца.

Трябва ли бебето да приема вода и други подсладени течности? Майчиното мляко съдържа около 80-85% вода и задоволява изцяло потребностите на детето от течности. Според съвременните препоръки на Световна Здравна Организация е необходимо ограничаване приема на течности при кърмене.

Колко кърма трябва да приема новороденото? В първите 2-3 дни след раждането то е малко - около 10-20 мл. на хранене. В следващите дни количеството постепенно се увеличава. Не е необходимо бебето да се кърми продължително. Първоначално продължителността на кърмене е 5-10 минути и бебето се поставя на гърдата независимо от това дали майката има или няма кърма.

Коментари

Благодаря за статията, информацията е много полезна